S-a inchis robinetul cu slujbe : oferta de joburi a scazut cu peste 700.000 de locuri de munca !
Nu numai sectorul bugetar este grav afectat de disponibilizari. Datele arata ca in 2009 si companiile private au scos la bataie cu 700.000 de locuri de munca mai putine decat in anul precedent. Guvernul supune ca se va axa pe crearea si pastrarea locurilor de munca si nu pe acordarea de beneficii pentru angajarea somerilor. Totodata, Executivul a sustinut ca UE ne-a impus varsta de pensionare, ca directiva europeana. Nu este asa!
Companiile private au incheiat anul trecut doar 1,6 milioane de contracte de munca, fata de 2,3 milioane in 2008. In ianuarie, somajul a crescut iar cu 0,3%, pana la 8,1% . Reactia Guvernului este foarte slaba: Vom discuta beneficii pentru angajarea de someri, dar ne concentram pe crearea si pastrarea locurilor de munca.
Somajul a ajuns la 8,1% in ianuarie, varful ultimilor opt ani, iar crearea de noi locuri de munca a franat brusc anul trecut, in conditiile in care companiile din mediul privat au creat cu 700.000 mai putine joburi decat in 2008. Conform Ziarului Financiar, la sfarsitul anului trecut erau inregistrate in evidenta Inspectiei Muncii 5,7 milioane de contracte de munca active fata de 6,3 milioane la finalul lui 2008. Companiile au desfiintat 2,2 mil. de contracte de munca in 2009, dar spre deosebire de anii trecuti au incheiat cu 700.000 de contracte mai putin: doar 1,6 milioane, fata de 2,3 milioane in 2009 si 2,5 milioane in 2008. Datele reprezinta practic atat miscarea de personal de la o companie la alta, cat si intrarile/iesirile ,de pe piata muncii.
Editia de astazi din Evenimentul Zilei, vorbeste despre faptul ca Executivul a sustinut ca UE ne-a impus cresterea varstei de pensionare. Directivele europene insa, il contrazic. Desi reprezentantii Executivului au justificat stabilirea unei varste egale de pensionare, de 65 de ani, pentru femei si barbati prin nevoia de aliniere a Romaniei la legislatia europeana, directivele Uniunii nu prevad niciun fel de obligatie in acest sens. O recunoaste chiar Consiliul Legislativ al Parlamentului Romaniei, care a avizat, la finele saptamanii trecute, o initiativa cetateneasca in privinta pensionarii. Aceasta contrazice prevederile proiectului legii unice a pensiilor si propune mentinerea varstei de pensionare la 60 de ani pentru femei si la 65 de ani pentru barbati, pana in 2050.
Asta, desi reprezentantii Ministerului Muncii au insistat ca „egalizarea varstelor de pensionare ale barbatilor si femeilor este necesara pentru asigurarea egalitatii de sanse intre femei si barbati, asa cum este prevazut in directivele europene”.
Mai multe detalii, cititi in Evenimentul Zilei.
Pe acelasi subiect: