Ziarul Financiar citeaza un studiu al companiei de cercetare MEMRB, potrivit caruia produsele la care au renuntat cei mai multi dintre romani anul trecut au fost detergentii, sapunul si bauturile carbogazoase.

Astfel, retailul alimentar s-a contractat anul trecut cu 5% in volum fata de 2008, pe o piata pe care vanzarile in retelele mari de magazine si-au continuat cresterea, bauturile inregistrand cel mai mare declin, de 15% in volum. Berea si bauturile racoritoare carbonatate - cele mai mari segmente din piata de profil - au avut scaderi de 20%, respectiv de 16% in intervalul mentionat.

Potrivit Ziarului Financiar, si detergentii - unul dintre cele mai mari segmente din sectorul bunurilor de larg consum nealimentare, si-au diminuat vanzarile cu 18% anul trecut, iar cea mai mare piata din FMCG, tigarile, s-a contractat cu 12%, tot in volum.

Tot jurnalistii de la Ziarul Financiar mai noteaza ca restantele roamanilor s-au dublat, iar creditele considerate pierdere au crescut de cinci ori. Astfel, potrivit datelor BNR, bancile aveau de recuperat, la sfarsitul anului trecut, sume restante de 7,86 mld. lei (circa 1,9 mld. euro), fata de 3,32 mld. lei in decembrie 2008, pentru ca tot mai multi romani au intarziat cu plata ratelor lunare pe fondul cresterii somajului si al scaderii veniturilor disponibile ale populatiei si companiilor.

In asteptarea reluarii Programului “Rabla”, a inceput comertul cu vouchere, atrag atentia jurnalistii de la Gandul. Astfel, cel care cumpara acum o rabla sau un voucher beneficiaza de un discount de 3.800 de lei (sau aprox. 900 de euro) din pretul unui automobil nou. Daca are trei, discountul urca la 2.700 de euro, suficient pentru a reduce pretul unei Dacii Logan la 3.200 de euro.

Daca in urma cu doua saptamani existau si posesori de "rable" care cereau chiar si peste 2.000 de lei pentru un voucher, acum preturile au coborat la aproximativ 1.500-1.700 de lei. Cu putin noroc exista chiar si persoane care le cedeaza pentru 1.200 de lei. Potrivit unei analize Gandul, cel care cumpara un voucher are un castig net de peste 2.000 de lei (500 de euro), care poate urca pe masura ce are doua sau trei vouchere.

Din Evenimentul Zilei aflam ca 40% din microfirme se pregatesc sa dea angajatii afara, ca urmare a renuntarii la impozitul de 3%. Potrivit unui sondaj in randul IMM-urilor, mai mult de o treime din microintreprinderile care plateau, pana anul trecut, un impozit de 3% pe venit se pregatesc sa dea afara oameni, din cauza costurilor mai mari pe care le vor suporta odata cu impozitul de 16% pe profit.

Totodata, majoritatea firmelor chestionate se gandesc sa-si transfere activitatea pe PFA sau sa-si mute sediul in offshore. Aproape o treime din microintreprinderi se gandesc, de asemenea, sa-si inchida portile, in timp ce jumatate sunt hotarate sa continue sa activeze ca SRL si sa plateasca impozit pe profit de 16%.

Curierul National prezinta cum se pierd fondurile europene si de ce actualul sistem de cofinantare risca sa compromita numeroase proiecte in derulare. Potrivit jurnalistilor, desi o parte din proiectele depuse au castigat finantarea, pe hartie, in realitatea banii nu pot fi cheltuiti. Pentru ca, desi fondurile europene se absorb dupa o schema financiara aparent facila, in Romania se impiedica de detalii birocratice.