"Presedintele ANRE a prezentat premierului o informare referitoare la situatia exporturilor de energie. Acesta a aratat ca exporturile nu sunt intrerupte, ci doar limitate, in orele de varf, si nu exista riscul sistarii energiei electrice catre consumatorii casnici sau industriali", informeaza Executivul.

Guvernul a avizat, marti, hotararea care permite companiei Transelectrica, in situatii critice, sa limiteze sau sa sisteze temporar livrarile de energie electrica la export, precum si sa limiteze consumul de electricitate al unor operatori economici. Autoritatile au sustinut insa ca masura este "de ordin preventiv".

"Sunt trei etape: limitam, daca este nevoie, in masura in care este nevoie, exportul de energie electrica, apoi, in cel mai rau caz, marii consumatori ar urma sa-si diminueze cererea de energie electrica, totul fiind proiectat pentru o cat mai buna alimentare cu energie electrica a consumatorilor individuali", a spus Ungureanu, dupa sedinta de marti a Guvernului.

Perioada propusa pentru aplicarea acestor masuri este 16 februarie-15 martie 2012.

Actul normativ prevede ca transportatorul national de electricitate Transelectrica poate dispune in regim de urgenta, in intervalul 16 februarie-15 martie 2012, o serie de masuri de siguranta, respectiv sa limiteze sau sisteze livrarile de energie electrica la export prin limitarea capacitatilor de interconexiune, exceptat fiind exportul de electricitate aferent tranzitelor, precum si sa puna in aplicare prevederile Normativului de limitare a consumului de electricitate in situatii critice in sistemul energetic national.

Aceste masuri vor fi luate pana la refacerea stocurilor de combustibil sau pana la realizarea echilibrului productie-consum, inclusiv asigurarea nivelului de rezerve minim necesare care asigura functionarea in conditii de siguranta a sistemului energetic national.

Ministerul Economiei a sustinut, luni, ca Romania nu are probleme in producerea de energie electrica si nu sunt motive pentru restrictionarea livrarii de energie catre populatie. Si presedintele Traian Basescu a declarat ca este exclusa intreruperea livrarii energiei catre populatie, mentionand, de asemenea, posibilitatea ca Guvernul sa decida in legatura cu sistarea exporturilor energetice.

Cu toate acestea, premierul Mihai Razvan Ungureanu i-a solicitat ministrului Economiei sa il demita din functie pe directorul general al companiei Transelectrica, Horia Hahaianu, pentru proasta comunicare in privinta resurselor de energie disponibile si idei contradictorii care au creat panica.

Transelectrica anuntase, vineri, ca "din cauza deficitului de energie electrica" din Sistemul Energetic National-SEN in anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum si de export.

Compania a mai anuntat, ca, de asemenea, nu exista rezervele necesare unei functionari sigure a SEN, astfel ca Transelectrica SA este nevoita sa aplice reducerea graficelor de export conform procedurii operationale.