Asadar, in urma cercetarii, care a pus laolalta strereotipurile legate de femeile care castiga cel mai mult, a reiesit ca o femeie blonda, pe nume Deborah, asiatica, nefumatoare si care are o educatie in domeniul farmaceutic are toate sansele sa aiba un salariu cu mult mai mare decat media.

Bineinteles, datele prezentate nu reprezinta neaparat regula, dar statisticile sunt interesante. Asadar, cum trebuie sa fie o femeie pentru a castiga cat mai bine?

Cel mai probabil o cheama Deborah. Potrivit unei analize realizate de LinkedIn printre profilurile executivilor, cele mai multe femei care ocupa aceasta functie se numesc, in ordinea frecventei, Deborah, Sally, Debra, Cynthia si Carolyn.

S-a nascut in Westlake, Texas. Mai mult de o treime dintre copiii care se nasc in familii instarite ajung si ei, la randul lor, sa duca o viata peste medie. In conditiile in care cel mai mare venit mediu pe cap de locuitor – 250.000 de dolari, se castiga in Westlake, probabilitatea ca aceasta zona sa dea unii dintre cei instariti angajati este mai mare.

Este frumoasa. Femeile care sunt frumoasa castiga cu 5% mai mult fata cele care au o fizionomie comuna, in timp ce femeile urate sunt cu pana la 9% mai prost platite. Frumusetea, insa, se poate intoarce impotriva femeilor unoeri, mai ales daca acestea vor sa se anhgajeze pe un job preponderent masculin, cum ar fi inginer sau finantist.

Este stangace. S-a dovedit ca cei care scriu cu mana stanga castiga mai mult cu 5% fata de ceilalti, dar aceasta caracteristica este mai des intalnita in cazul barbatilor.

Este nefumatoare. Castigul net al nefumatorilor este cu 8.300 de dolari mai mare decat al celor care fumeaza mult si cu 2.000 de dolari peste cel al celor care fumeaza ocazional.

Are 29 de ani si este necasatorita. Statisticile arata ca femeile necasatorite, care nu au copii si care au sub 30 de ani castiga cu 8-10% mai mult decat colegii lor de munca.

Este cel mai mare dintre copiii familiei. Primul nascut intr-o familie are mai multe sanse sa aiba un venit anual cu sase cifre. In schmb, ultimii nascuti abia daca ajung la 100.000 de dolari pe an.

Lucreaza in domeniul farmaceutic. Farmacistele se afla printre angajatele care castiga cel mai mult, cu un venit saptamanal de 1.647 de dolari.

Are un MBA. Cu cat o femeie este mai educata, cu atat va castiga mai mult. De exemplu, o femeie care are un MBA castiga, in medie, peste 4,4 milioane de dolari pe toata durata vietii, in timp ce una care are doar liceul va castiga 1,2 milioane de dolari.

Este blonda. In Marea Britanie, de exemplu, blondele castiga mai mult – 1.556 de dolari, decat brunetele sau roscatele – 1.432 de dolari.

Este inalta. Studiile au aratat ca angajatii inalti castiga, in medie, cu 1.000 de dolari pe an mai mult decat cei mai mici de statura.

Este slaba. Femeile considerate slabe (cu 11 kilograme sub medie) castiga cu 22.000 de dolari mai mult decat cele cu o greutate normala. O greutate cu 30 de kilograme peste medie se traduce printr-o reducere a salariului cu 7%.
Este sigura pe ea. Femeile care au o usoara atitudine de agresivitate si sunt foarte increzatoare in fortele proprii castiga cu 5% mai mult decat cele care incearca sa fie dragute cu toata lumea.