Belgia confirma: UE elaboreaza planuri de urgenta pentru iesirea Greciei din zona euro. Cum arata scenariul “Grexit”-ului in 46 de ore VIDEO
Ministrul belgian al Finantelor, Steven Vanackere, confirma ca statele din zona euro elaboreaza planuri de urgenta pentru eventualitatea in care Grecia ar iesi din uniunea monetara, desi toata lumea spera ca nu se va ajunge la aceasta situatie, relateaza Reuters.
Pregatirile de iesire din uniunea monetara ar putea incepe odata cu inchiderea pietei obligatiunilor din New York, vineri, la ora 17:00 in SUA, ora 23:00 la Frankfurt si Bruxelles, respectiv miezul noptii la Atena si ar continua pana la deschiderea pietei din Noua Zeelanda, luni.
Exista riscul ca aceasta sarcina sa copleseasca orice nou guvern intr-o tara care a trebuit salvata de doua ori de la colaps pentru ca nu-si poate administra finantele.
"Iesirea din zona euro este dificila si dezordonata. Oricine se gandeste ca este usor greseste. Grecii trebuie sa fie rationali si sa se fereasca de decizii pripite, pe care le-ar regreta. Iesirea din zona euro nu este raspunsul la problemele lor", a declarat intr-un interviu telefonic, Lorenzo Bini Smaghi, fost membru al consiliului director al Bancii Centrale Europene.
"Sunt convins ca nu vor putea derula o iesire ordonata din zona euro. Grecia este o tara care nu poate implementa legi. Cum vor putea sa ia in secret deciziile de a tipari bani, de a controla bancile, fluxurile de capital si sa creada ca totul se va desfasura ordonat? Este imposibil", a spus Erik Nielsen, economist sef la UniCredit.
Retragerea masiva a depozitelor
"Timpul este foarte important. Evenimentele s-ar putea desfasura mai repede decat ne asteptam. Riscul este ca declaratiile antireforma ale unui nou guvern pot declansa un val masiv de retargeri", a spus Annunziata, fost director in cadrul FMI si economist sef la General Electric
O astfel de retragere masiva a depozitelor ar putea determina Banca Centrala Europeana sa opreasca, incepand din prima vineri, finantarea bancilor elene, intr-o perioada in care guvernul nu are bani pentru a le recapitaliza, a spus Carsten Brzeski, fost economist la Comisia Europeana, iar in prezent angajat la ING Group in Bruxelles.
Intrucat platile prin acordul de asistenta ar fi blocate, liderii europeni asteptand sa vada directia in care se indreapta un nou guvern elen, iar conturile statului s-ar goli rapid, optiunile guvernului ar fi din ce in ce mai putine.
Va fi nevoit sa recurga la masuri de control al capitalului pentru a impiedica populatia, confruntata cu devalorizarea economiilor, sa-si retraga banii din banci, a afirmat Dawn Holland, cercetator la Institutul National de Cercetare Economica si Sociala din Londra.
"Totul trebuie sa se intample foarte repede, deoarece retragerea capitalului a inceput deja. Intr-un astfel de moment situatia devine urata, intrucat nu poti invinui populatia care vrea sa pastreze euro", a spus el.
Daca Grecia se va decide sa paraseasca euro, ar trebui sa ceara o intalnire a ministrilor de Finante si liderilor tarilor din zona euro pentru stabilirea conditiilor.
O iesire a Greciei din zona euro ar putea fi "tehnic" controlata, a declarat Patrick Honohan, membru in consiliul guvernatorilor BCE, care a analizat intr-o lucrare dezmembrarea uniunii monetare intre Marea Britanie si Irlanda in 1984.
"Pentru a acoperi orice deficite de dolari pe piata financiara internationala, ca urmare a panicii, Rezerva Federala a SUA, Banca Angliei, Banca Japoniei si Banca Elvetiei vor trebui probabil sa puna la dispozitie liniile de swap majorate dupa criza financiara din 2008. Dupa ce Grecia ar cere iesirea din zona euro, ministrii de finante s-ar putea intalni sambata la Bruxelles pentru a pregati pentru duminica un summit al liderilor statelor, in care sa fie finalizat planul", considera Carsten Brzeski de la ING Group.
"Europa le va arunca probabil cateva oase pentru a se asigura ca nu arunca tara afara ca pe un caine vagabond", a spus economistul.
Intra in scena drahma
In timp ce oficialii eleni ar negocia la Bruxelles, statul elen ar putea anunta sambata ca intentioneaza sa introduca o noua moneda, probabil purtand vechea denumire de drahma. Aceasta va avea un curs liber.
Bancile vor trebui sa converteasca toate activele si pasivele, inclusiv conturi bancare, salarii si datorii scadente, la un curs de schimb prestabilit.
"O tara care iese din zona euro ar trebui sa introduca noua moneda la paritate cu euro", considera analistii firmei de cercetare Capital Economics.
Guvernul ar putea, de asemenea, sa comande noi bancnote si monezi in acest timp. Pana la livrarea acestora, euro ar putea fi folositi in continuare pentru achizitii mici, in timp ce transferurile electronice, precum cele prin intermediul bancilor si cardurilor, vor creste, ca urmare a incercarilor populatiei de a-si pastra euro pe care ii detin, potrivit Lombard Street Research
Se inchid granitele
In acelasi timp, Grecia ar putea desfasura trupe chiar de sambata dimineata, ar inchide granitele si ar pregati stampilarea euro ca drahme, pe post de solutie temporara, odata cu anuntul public, afirma Holland si Brzeski.
Incetare de plati
Statul elen va intra aproape imediat in incetare de plati, cu o datorie de 280 de miliarde de euro, si nu va avea acces la optiuni normale de finantare precum FMI si pietele de capital, potrivit profesorului Charlotte Gaitanides sef de Studii Europene la UIniversitatea Flensburg din Germania.
"Economia Greciei este inca necompetitiva. Valoarea redusa a noii monede va conduce aproape imediat la un deficit masiv al balantei de plati. Asta inseamna ca tara va trebui sa recurga la FMI", a a spus Gaitanides.
Negocieri cu FMI
Negocierile cu FMI se vor derula probabil pe parcursul celei mai mari parti a weekend-ului, Grecia incercand sa castige concesii la implementarea de reduceri de cheltuieli bugetare. FMI va cauta cele mai stricte conditii pentru a acorda ajutor tarii, care s-ar gasi in situatia de a fi incalcat precedenta intelegere cu institutia. Fondul trebuie sa asigure, astfel, sustinerea actionarilor mai saraci la un ajutor pentru Grecia.
Oricat ar dura pregatirile, informatii referitoare la iesirea din zona euro ar putea ajunge in presa, iar grecii, ingrijorati de economiile pe care le au in banci, vor iesi in strada.
Lupte de strada
"Nu avem niciun motiv sa credem ca nu vor exista revolte si violenta. Ar fi o situatie dezastruoasa. Oamenii nu inteleg consecintele unei iesiri din zona euro", a declarat Lefteris Farmakis, analist la Nomura International.
Ochii pe Noua Zeelanda
Odata cu apropierea serii de duminica in Europa, traderii din Wellington, Noua Zeelanda, vor fi primii care se vor confrunta cu deschiderea pietelor valutare si de obligatiuni, odata cu deschiderea acestora la ora locala 7:00 in dimineata zilei de luni.
"Toata lumea va fi online cand se deschide piata din Noua Zeelanda. Toti managerii de fonduri din New York vor urmari duminica in SUA ce se intampla in Noua Zeelanda", a declarat Sean Keane, analist la firma de consultanta Triple T Consulting, din Auckland.