Planul a fost propus de Thomas Mayer, economist la Deutsche Bank, si consta in introducerea unei monede paralele in Grecia. Aceasta moneda paralela, denumita Geuro, le-ar garanta grecilor ca va putea fi schimbata automat in euro. Initiativa nu este propusa la nivel oficial de Guvernul german, dar in mod sigur este analizata de expertii guvernamentali de la Berlin.

Noul plan pare a fi o solutie de compromis intre iesirea Greciei din zona euro si mentinerea in uniunea monetara europeana. Potrivit lui Thomas Mayer, noul plan va fi analizat abia dupa scrutinul anticipat pe care Grecia il va organiza pe 17 iunie.

Conform noului plan, Grecia nu ar iesi oficial din zona euro, iar Frankfurter Allgemeine Zeitung noteaza ca oricum varianta iesirii din uniunea monetara nu este posibila din punct de vedere tehnic. Dar Guvernul elen va putea incepe sa achite pensiile si salariile in moneda alternativa, iar companiile vor putea modifica preturile in functie de necesitati, separat de piata unica europeana.

In plus, valoarea Geuro va putea sa fluctueze fata de euro, iar statul grec va avea astfel sansa devalorizarii monedei si relansarii exporturilor.