CSAT: Romania participa la operatiunile din Libia cu fregata Ferdinand
CSAT a hotarat ca Romania va participa la aplicarea embargoului legat de situatia din Libia cu fregata Ferdinand si cu doi ofiteri de stat major, adica in total cu 207 militari, a anuntat in aceasta seara presedintele Traian Basescu.
Basescu a decis convocarea CSAT cu putin inainte de adoptarea deciziei de miercuri a NATO.
Presedintele a precizat ca CSAT a decis implicarea Romaniei cu fregata Regele Ferdinand si cu doi ofiteri de stat major la impunerea embargoului in ceea ce priveste vanzarea de armament catre Libia.
El a mai spus ca premierul si ministrul finantelor, membri in CSAT, se vor ocupa de resursele financiare necesare. Sunt necesare 4,5 milioane de euro din partea Romaniei pentru a sprijini aceasta interventie.
NATO a validat planurile intocmite de militarii sai pentru a contribui la zona de interdictie aeriana in Libia, fara a decide inca, in acest stadiu, sa le puna in aplicare, a anuntat marti secretarul general al aliantei, Anders Fogh Rasmussen.
Razboiul din Libia, aproape de un esec monumental
Declaratii in contradictoriu, obiective neclare, lipsa flagranta de strategie. Sub aceste auspicii nefaste, razboiul lansat de occidentali in Libia risca sa devina rapid un esec monumental.
Uun avion F15 american s-a prabusit, din cauza unei probleme tehnice, insa cei doi piloti au reusit sa se catapulteze.
Lipsa de coordonare intre aliati si viclenia lui Ghaddafi i-au incaierat chiar si pe ziaristii americani. Postul conservator Fox News sustine ca jurnalsitii CNN au picat in plasa intinsa de regimul libian ca niste incepatori.
Cu toate ca oficialii de la Tripoli sustin ca au incetat focul, imaginile filmate de un martor la Misrata ar demonstra ca fortele lui Ghaddafi au ucis zeci de membri ai opozitiei.
Dupa ce americanii au anuntat ca vor sa cedeze rapid comanda ofensivei catre NATO, au devenit si mai evidente fisurile in coalitie cu privire la coordonarea operatiunilor.
Insa rezolutia 1973 a ONU autorizeaza coalitia doar sa stopeze atacurile lui Ghaddafi impotriva civililor. Prin urmare, dupa atingerea acestui anume obiectiv, Ghaddafi ar putea ramine bine merci la putere.
Lucrurile sunt si mai neclare cind ii includem in ecuatie pe rebelii libieni, teoretic civili si ei. Desi au la dispozitie echipament militar si munitii.
Ce va face coalitia daca rebelii trec la ofensiva si incearca sa recupereze teritoriile pierdute si devin ei insisi un pericol?
Un razboi paralel se poarta si intre ziaristii americani.
Jennifer Griffin de la FOX News spune ca "am aflat ca britanicii se pregateau sa lanseze 7 rachete asupra acelui complex, dar misiunea a fost sistata subit din cauza prezentei echipelor CNN si Reuters si a unor civili. Dupa lansarea primelor doua rachete Tomahawk, ministrul libian al informatiilor s-a dus la hotelul la care erau cazati majoritatea ziaristilor si i-au invitat sa vada urmarile atacului. Unii ziaristi s-au dus, altele - printre care ai nostri - nu au dat curs invitatiei, preocupati ca vor fi folositi ca scuturi umane".
De cealalta parte, Nic Robertson, corespondentul CNN declara ca "aceste acuzatii sunt revoltatoare si foarte ipocrite. Cind vii in misiune in locuri precum Libia te astepti sa fii mintit si inselat de dictatori precum Ghaddafi, nu de alti ziaristi. Cei de la Fox News sustin ca n-au trimis pe nimeni in incursiunea de la palatul lui Ghaddafi, numind-o vizita de propraganda. Realitatea este ca ei au trimis un om, nu un corespondent ori un cameraman, ci un om cu alte atributii in echipa. Dar i s-a dat o camera de filmat la el. Ideea ca noi am fost acolo pe post de scuturi umane este smintita. Pe corespondentul lor Steve Harrigan il stiu de ani de zile, dar il vad mai des la micul dejun in hotel decat efectiv pe teren."
Pe acelasi subiect: