Germania a obtinut cel mai bun scor intre statele zonei euro, fiind plasata pe locul 9, potrivit Bloomberg. 

Pe ultima pozitie se alfa Venezuela, perceputa mai putin competitiva decat Grecia, in pofida dificultatilor de proportii istorice cu care se confrunta statul mediteranean. Statul elen ocupa insa penultimul loc. 

Pozitia Romaniei in clasament s-a deteriorat pe toate criteriile principale de departajare, insa cea mai abrupta schimbare a perceptiei companiilor straine vizeaza infrastructura. Tara noastra a coborat opt pozitii, de pe 42 pana pe 50, in privinta perceptiei privind acest capitol. Studiul releva totodata scaderea increderii companiilor straine in performantele economice, eficienta guvernului si a mediului de afaceri.

Dintre statele vecine, Ungaria se plaseaza pe 45 in topul competitivitatii, Bulgaria pe 54, iar Ucraina pe 56. 

Romania este perceputa drept mai putin competitiva decat Kazahstanul (locul 32), Turcia (38) sau Rusia (48). 

Celelalte doua tari din zona euro care au apelat la ajutor financiar international, Irlanda si Portugalia, se plaseaza pe locurile 20, respectiv 41, in timp ce Spania, care se lupta cu o criza bancara si recesiune, se afla pe locul 35. 

Marea Britanie se plaseaza pe locul 18 in topul competitivitatii, Franta pe 29, iar Italia pe 40. Japonia ocupa pozitia 27, cu trei locuri in urma Chinei.

Studiul subliniaza si situatia SUA, care in pofida dificultatilor financiare, economice si politice din ultimii ani ramane o forta care trage in sus economia mondiala intr-o perioada tulbure. 

"Competitivitatea SUA are un impact profund asupra intregii lumi, deoarece interactioneaza in moduri unice cu orice alta economie, avansata sau emergenta. Nicio alta natiune nu poate exercita un asemenea efect asupra lumii. Europa este impovarata de austeritate si de fragmentarea politica, in timp ce blocul economiilor emergente nu si-a atins inca potentialul", comenteaza pentru Bloomberg Stephane Garelli, directorul Centrului International pentru Competitivitate din cadrul IMD. 

Topul este realizat in baza unor interviuri cu 4.200 de directori executivi din cadrul companiilor internationale. 

Sursa: Mediafax