La Tribune: Romania, mai competitiva decat China?
Evolutia economiei chineze pune sub semnul indoielii statutul tarii de atelier al lumii. Marile companii sunt din nou interesate sa se stabileasca in Europa, unde pretul fortei de munca, care a stagnat sau a scazut in timpul crizei, este in prezent aproape egal cu cel practicat de colosii chinezi. Mutarea productiei a inceput, iar de proces profita Romania, se arata intr-un reportaj realizat de publicatia franceza La Tribune.
Drumurile neasfaltate, taranii care circula cu carute trase de cai, toaleta in gradina: Jucu se chinuie sa intre in secolul 21. Acest mic oras din vestul Romaniei a devenit totusi involuntar un centru al capitalului strain. Producatorul de telefoane mobile Nokia tocmai a inchis fabrica inaugurata in anul 2008. Gigantul finlandez a decis sa produca mai ieftin in Asia, lasand aproximativ 2.000 de persoane fara loc de munca.
Disperarea locuitorilor din Jucu a fost de scurta durata, pentru ca producatorul italian de aparate de uz casnic DeLonghi are o strategie total opusa. Deja prezent in China prin doua unitati de fabricatie, DeLonghi a decis sa cumpere fabrica Nokia din tara noastra "pentru a-si reechilibra structura de productie din Extremul Orient spre Europa".
Aceasta strategie sparge un mit capitalist impotriva caruia nimeni nu a indraznit sa se ridice. China nu mai este atat de atractiva pentru companiile occidentale.
"In ultimii ani, ca urmare a crizei, in Romania salariile au stagnat sau chiar au scazut in unele cazuri, spre deosebire de China, unde au crescut. In prezent nu este avantajos pentru companiile europene sa mearga pana in China pentru a-si produce bunurile, pentru ca Romania este mult mai aproape si este membra a Uniunii Europene", a afirmat analistul financiar Mihai Mindrutiu.