"Competitivitatea unei tari nu poate fi data numai de Guvern si administratie. Sectorul privat este parte a indicatorilor de competitivitate a unei tari", a declarat Traian Basescu. 

Presedintele a intrebat cum a contribuit sistemul bancar la competitivitatea Romaniei.

"Cat de competitiva a fost analiza in finantarea aproape fara limita? Cat de competitiv este sa dai credite cu buletinul?", a adaugat Basescu.

Seful statului a mai spus ca exista si alte exemple, cum ar fi Nokia, Ford sau "marile consultante cu nume din Romania care in buna intelegere cu constructorul dau ministerului facturi mai mari cu 50%". 

Presedintele a apreciat ca si coruptia tine de doua parti, el subliniind ca responsabilitatea trebuie "impartita si asumata".  Traian Basescu a aratat ca un functionar nu poate fi corupt daca nu exista cineva care sa dea mita, la fel cum un minister nu poate plati cu 50% mai mult pentru un contract daca nu exista un consultant care sa faca o expertiza in acest sens. 

"Sa iesim din ipocrizie. Daca exista coruptie, singur statul nu poate fi corupt, are un partener. Statul nu poate fi singur neperformant. Are un partener si acesta este economia privata", a sustinut presedintele Basescu. 

Tot miercuri, presedintele a mai spus ca administratia nu va fi competitiva pana cand nu vot fi instaurate criterii de cariera, el precizand ca un presedinte poate sa ceara, dar ca important este ce decid partidele, care nu pot renunta la numirile pe criterii politice.