Pe de alta parte, editia Jocurilor Olimpice din 1912 a fost ultima in care medaliile au fost fabricate in intregime din aur. Acum ele sunt facute din argint si contin doar 1,5% aur.

Potrivit regulilor impuse de Comitetul International Olimpic, medaliile de aur trebuie sa fie confectionate din argint, in proportie de 92,5%, dar trebuie sa contina si cel putin 6 grame de aur. In componenta medaliilor mai intra si cantitate mica de cupru.

La preturile actuale ale metalelor pretioase, o medalie de aur care se va acorda sportivilor castigatori de la Londra va valora 706 dolari. Potrivit calculelor realizate de The Economist, acestea sunt cele mai scumpe medalii din istoria Jocurilor Olimpice. Si asta datorita preturilor record la care au ajuns metalele pretioase in ultima perioada, dar si din cauza greutatii medaliilor, chiar daca acestea contin mai mult argint decat aur.

Intr-adevar, pentru prima data in istoria jocurilor, argintul este “medalia de aur” a acestui an, pentru ca valoreaza mai mult decat aurul folosit la fabricarea acestora. Mai mult, in cazul in care continutul medaliilor care s-au acordat la editiile trecute ar fi evaluat la pretul aurului de astazi, cele de anul acesta au o valoare la jumatate fata de cele acordate in 1912.

Dar bineinteles ca medaliile valoreaza mult mai mult decat greutatea lor in aur. Pe 29 martie, Vladimir Klitschko, un fort campion ucrainean de box, si-a vandut medalia de aur, in scopuri caritabile, la pretul de un milion de dolari.