"Va rog sa asigurati pana luni ceea ce avem noi de facut, iar luni, in functie de rezultatul final - se semneaza sau nu se semneaza contractul - trebuie sa prezentati strategia noastra pentru administrare speciala, plata salariilor, repornirea activitatii si tot ce inseamna pentru un nou proces de privatizare, insa facut si gandit mult mai bine decat a fost gandit cel pe care l-am preluat din mers. Sa va pregatiti pentru ambele variante", i-a spus Ponta ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, la inceputul sedintei de astazi a Guvernului, potrivit Mediafax.

El a cerut ministrului sa continue discutiile cu directorii combinatului si reprezentantii sindicatului de la Oltchim si sa explice de fiecare data motivul pentru care nu au fost posibile conversia in actiuni a datoriilor si amanarea licitatiei.

"L-am auzit pe fostul ministru de Finante spunand ca de ce nu am amanat licitatia. Totusi, de la un fost ministru de Finante care stie ce inseamna discutia in board-ul FMI a scrisorii de intentie ma asteptam la ceva mai mult, dar, ma rog, fiecare la nivelul sau", a afirmat Ponta.

Ponta: "Vulpescu sa vorbeasca mai putin si sa explice mai clar, altfel punem un nou sef la OPSPI"

Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, va trebui sa vorbeasca mai putin si sa explice mai clar datele legate de procesul de privatizare la Oltchim, in caz contrar urmand sa fie instalata o noua conducere la OPSPI, a afirmat premierul Ponta.

"Domnul Vulpescu sa faca bine sa explice foarte clar, sa vorbeasca mai putin si sa explice mai mult. Daca poate, daca nu, gasim un alt sef la OPSPI care poate sa explice mai clar", i-a spus Ponta ministrului Economiei, in fata jurnalistilor, la inceputul sedintei de astazi.

Avocatii lui Diaconescu: "Nu este nicio graba pentru semnarea contractului"

Avocatii lui Dan Diaconescu spun ca sunt pregatiti sa continue negocierile cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) pentru preluarea actiunilor statului la Oltchim, mentionand insa ca "nu este nicio graba" pentru semnarea contractului de privatizare.

"Ieri (marti - n.r.) am prezentat OPSPI doua seturi de propuneri. Suntem pregatiti sa negociem, dar nu este nicio graba in privinta semnarii contractului", a declarat avocatul Daniel Fenechiu, reprezentat legal al lui Dan Diaconescu, la intrarea in sediul Ministerului Economiei.

El a fost intrebat de jurnalisti daca OPSPI i-a solicitat lui Diaconescu documente care sa dovedeasca ca are cele 45 milioane euro pe care s-a angajat sa le plateasca pentru achizitia de la stat a actiunilor la Oltchim.

"OPSPI nu poate sa ne ceara ceva in plus, pentru ca nu are nicio legala. OPSPI poate cel mult sa ne roage sa venim cu documente in plus", a raspuns Fenechiu.

Dan Diaconescu va reveni in tara miercuri in jurul orei 13.00, cu o cursa aeriana de la Viena, pentru a continua discutiile cu autoritatile romane privind privatizarea Oltchim.

Diaconescu a parasit luni Romania, cu o cursa aeriana spre München (Germania). El a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

Cea mai buna oferta pentru actiunile Oltchim

Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca Dan Diaconescu are termen pana luni, 1 octombrie, sa plateasca pretul pe actiuni, caz in care acesti bani ar putea fi acordati Oltchim pentru functionarea combinatului., ca imprumut de salvgardare pentru maximum sase luni, pana la transferul actiunilor.

Premierul a precizat totodata ca Guvernul este pregatit sa numeasca un nou management la Oltchim si sa dispuna administrarea speciala a combinatului daca Dan Diaconescu nu achita pana luni pretul pe actiuni, iar in maximum sase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.