Guvernele europene si cel american vor fi nevoite sa taie drastic din cheltuielile care depasesc an de an veniturile din taxe si impozite.

Reducerile de cheltuieli se vor resimti si in bu­zunarele oamenilor de rand pentru ca o par­te insemnata din banii incasati de executivul de la Washington, dar mai ales de cele de la Roma, Paris, Berlin sau Atena merg catre sistemele sociale generoase.

Schimbarea va fi insa du­re­roasa si greu de acceptat de catre europeni pen­tru ca ei sunt obisnuiti de zeci de ani cu bene­ficiile pe care le primesc de la guverne.

Privind in urma la evenimentele din ultimul an si jumatate, de la primele semne ale crizei din Grecia si pana la acordul de ultim moment din SUA cu privire la ridicarea pragului de indatorare, crizele cu origini economice au fost amplificate de lipsa de incisivitate a politicienilor, de lipsa unor decizii politice hotaratoare luate la momentul potrivit.

In cazul crizei din Grecia, divergentele din­tre politicienii europeni au facut ca tara sa fie salvata in ultima clipa. Si in 2010 si in 2011. Si dupa acelasi scenariu: masuri incomplete sau neconvingatoare initial pentru ca la presiunea investitorilor politicienii sa ridice miza.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.