Motiunea de cenzura a fost citita in plenul Parlamentului si va fi dezbatuta si votata martea viitoare, de la ora 10.00, au decis Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Motiunea de cenzura a PSD a fost depusa luni la cabinetele presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului. Documentul a fost semnat de 120 de parlamentari ai PSD si are titlul "Opriti genocidul social!".

In cazul asumarii raspunderii de catre Guvern, Constitutia prevede ca Executivul va fi considerat demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votata de majoritatea senatorilor si deputatilor. Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor.

Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Astfel, pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata, ar fi necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.

Grupul PDL are in Camera 126 de membri (inclusiv Silviu Prigoana, care a demisonat din partid), PSD-PC - 94, PNL - 54, UDMR - 22, Minoritati - 18, Independenti - 16, fara apartenenta la un grup parlamentar - 4.

Grupul PDL are, la Senat, 52 de membri, PSD-PC - 43 (între care si Catalin Voicu, aflat in arest preventiv), PNL - 22, UDMR - 9, Grupul Mixt - 10.

Daca toti cei de la PSD-PC si PNL vor fi prezenti si vor vota motiunea de cenzura, ar avea 212 optiuni "pentru". Astfel, pentru adoptarea motiunii ar mai fi necesare 24 de voturi.

Liderul grupului parlamentar al PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader, crede ca nu vor aparea "surprize" din partea parlamentarilor PDL la motiunea de cenzura initiata de PSD, mentionand ca este "total" increzator in sustinerea de catre acestia a Guvernului Boc.

Pe de alta parte, pentru a evita ca unii dintre parlamentarii PDL sa voteze motiunea de cenzura, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, considera ca parlamentarii acestui partid nu ar trebui sa ia parte la vot.

UNPR a decis ca parlamentarii independenti sa nu sustina motiunea de cenzura initiata de PSD, presedintele executiv al Uniunii, Gabriel Oprea, precizand ca cine nu respecta decizia se situeaza in afara partidului.

Presedintele UNPR, Marian Sarbu, a anuntat si el ca parlamentarii Uniunii nu vor sustine motiunea de cenzura, principalul motiv fiind mentinerea stabilitatii guvernamentale, pentru a exista in continuare un partener in relatia cu Fondul Monetar International (FMI). Sarbu a argumentat ca, in absenta stabilitatii guvernamentale si a acordului cu FMI, Romania risca sa se confrunte cu o criza economica si sociala fara precedent.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a dat asigurari ca parlamentarii Uniunii vor vota "disciplinat" impotriva motiunii de cenzura, conducerea acestei organizatii optand ca senatorii si deputatii UDMR sa ramana in plen cu ocazia votului.