VIDEO: Salariile si pensiile nu scad din iunie, ci de la data intrarii in vigoare a legilor asumate
UPDATE Premierul Emil Boc a declarat, astazi, dupa sedinta de Guvern, ca taierile salariilor, a pensiilor si a altor prestatii sociale care vor fi diminuate nu se vor aplica drepturilor aferente lunii iunie, ci “de la data intrarii in vigoare a legilor”, dupa finalizarea procedurii de asumare. Premierul merge astazi, la ora 16.00, in Parlament, pentru a-si asuma raspunderea pe cele doua legi care prevad taierile de pensii si salarii. Boc a adaugat ca vor fi diminuate cu 25% si salariile angajatilor de la cabinetele parlamentare si cele ale membrilor Academiei de Stiinte Medicale, in schimb nu a dat detalii referitoare la modul in care vor fi taiate salariile din companiile de stat.
Emil Boc a precizat ca Executivul a aprobat doar cinci din cele 50 de amendamente depuse la legile care vizeaza taierile, unul dintre ele fiind ca masurile sa se aplice “de la data intrarii in vigoare” a legilor, si nu de la 1 iunie, in conditiile in care procedura de angajare a raspunderii a fost declansata in mai, dar va fi finalizata in iunie.
Un alt amendament inclus in proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor prevede in mod clar ca pensia sociala minima nu va scadea sub 350 lei.
Executivul a mai decis ca modul de acordare a pensiilor de invaliditate in anii anteriori sa fie verificat pe parcursul a maxim un an, nu in trei ani.
Persoanele care au obtinut ilegal pensii de invaliditate vor raspunde in fata legii si vor fi obligate sa returneze integral sumele incasate, a explicat premierul, citand din proiectul de lege.
”Daca in urma verificarii incadrarii in grad de invaliditate rezulta ca dreptul la pensia de invaliditate a fost acordat prin savarsirea unor infractiuni, atat beneficiarul pensiei de invaliditate, cat si persoanele care au participat, in orice mod, la savarsirea unei infractiuni ce a avut ca rezultat incadrarea in grad de invaliditate raspund in conditiile legii", a spus Emil Boc.
Dupa ce Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament, pe cele doua legi, referitoare la taierea unor venituri si la recalcularea pensiilor speciale, opozitia are trei zile la dispozitie pentru a depune cele doua motiuni de cenzura pe care le-a promis.
Camerele reunite ale Parlamentului vor decide ziua in care motiunile vor fi discutate, votul urmand sa aiba loc cel mai probabil saptamana viitoare.
Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a declarat, in aceasta dimineata, ca prima motiune de cenzura a social-democratilor se va numi “Opriti genocidul social” si va viza proiectul prin care se reduc salariile si pensiile.
Referitor la cea de-a doua motiune, care vizeaza legea de reclalculare a pensiilor speciale, Nastase a spus ca strategia de urmat va fi stabilita in cursul zilei de astazi.
Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, insa, dupa intalnirea social-democratilor ca PSD va initia doar o motiune de cenzura la angajarea raspunderii Guvernului, nu doua, asa cum anuntase pana acum.
Ponta a explicat ca PSD a renuntat sa mai depuna doua motiuni de cenzura, pentru fiecare din cele doua legi ce vor fi asumate de Guvern, pentru ca "oamenii nu ar fi inteles foarte bine" mecanismele procedurale implicate si nu ar mai fi stiut "cate asumari sunt si cate motiuni".
Potrivit lui Ponta, motiunea de cenzura ar putea fi citita in plenul reunit miercuri si votata la inceputul saptamanii viitoare.
Pentru a fi adoptata, pe langa voturile parlamentarilor de la PSD si PNL, care au anuntat ca vor vota in favoarea motiunii, mai este nevoie de 24 de voturi, care pot fi obtinute de la grupurile PDL, UDMR, grupul mixt de la Senat, grupul independentilor, cel al minoritatilor sau de la deputatii fara apartenenta la un grup parlamentar de la Camera.
Pe acelasi subiect: