„Am ales sa incepem din Acatari campania nationala deoarece anul trecut aici s-au strans de doua ori mai multe deseuri decat in Tg Mures. Pana acum in Romania s-a facut „mica debarasare”. De acum campania va avea si o componenta de colectare la nivel rural, dar nu va mai fi o data pe luna, ci trimestrial. In mediul rural sunt foarte multe aparate, oamenii pun o floare pe televizor si zic ca e mobila. Avem ambitia sa adunam mai mult decat in 2008”, a declarat Borbely.

Ministrul Mediului a mai spus ca se gandeste ca ar fi o solutie buna sa faca un „program rabla” si pentru electrocasnice, dar si pet-uri si sticla. „E o discutie generala si inca nu m-am gandit cum am putea sa o facem functionala. Nu e vorba numai de electrocasnice, dar si pet-uri si sticla. E in discutie, sunt cateva probleme de rezolvat sa functioneze sistemul. In Germania, de exemplu, exista containere automate, unde exista un orificiu prin care se introduce sticla sau petul iar omul primeste 0,50 de eurocenti. Insa sistemul a costat 700 de milioane de euro. Trebuie sa vedem pana unde ne putem intinde”, a spus Borbely.

Borbely a declarat ca va schimba legislatia, in sensul de a inaspri pedepsele pentru primarii care nu aplica legea privind colectarea selectiva a deseurilor, iar pentru producatorii de electrocasnice sa devina obligatorie participarea la sistem, adica sa asigure sistemul de reciclare.