"Va exista o videoconferinta a Eurogroup luni, la ora 16:00, pentru a discuta despre evolutiile de dupa summit-ul de pe 8-9 decembrie", a spus sursa, citata de AFP.

Problema imprumuturilor bilaterale de la statele europene catre FMI, pentru a permite institutiei sa asigure asistenta tarilor vulnerabile din uniunea monetara, va avea un rol central in timpul intalnirii.

La summit-ul de saptamana trecuta, tarile europene au decis sa sustina FMI cu imprumuturi de 200 de miliarde de euro, din care 150 de miliarde de euro asigurate de majoritatea statelor din zona euro. O parte a statelor UE care nu folosesc moneda unica vor contribui, de asemenea, cu finantari la FMI. Romania nu face parte din randul acestor state, potrivit Wall Street Journal.

Pe langa imprumuturile de la tarile europene, politicienii au luat in calcul la summit si implicarea cu rezerve valutare a unor state emergente.

La summit-ul de saptamana trecuta liderii europeni au anuntat un termen de 10 zile in care trebuie confirmate imprumuturile.

Marea Britanie nu vrea finanteze FMI

Marea Britanie refuza sa participe la finantarea FMI. "Nu ne-am angajat sa majoram resursele FMI. Am fost clari la summit ca nu vom contribui la imprumutul de 200 de miliarde de euro", a declarat un purtator de cuvant al premierului britanic David Cameron.

O eventuala implicare a tarilor emergente nu este de asemenea foarte clara, iar angajamentul asumat la summit nu a creat in randul tarilor emergente o dinamica favorabila cresterii resurselor FMI, a spus o sursa apropiata situatiei pentru AFP.

Citeste si:

Cartierul in care vitrinele spun povesti. De ce sunt fascinati trecatorii de magazinele din New York GALERIE FOTO