Metoda inedita prin care Germania incearca sa combata evaziunea in Grecia
Autoritatile germane au recrutat aproape 160 de voluntari experti in colectarea taxelor, care sa mearga in Grecia pentru a ajuta la combaterea evaziunii fiscale, iar presa elena scrie deja despre "o forta de asalt formata din colectori de taxe germani", potrivit Financial Times.
Masura autoritatilor federale din Germania risca sa reaprinda tensiunile dintre Berlin si Atena, potrivit publicatiei britanice. Cei aproximativ 160 de experti urmeaza sa se deplaseze in Grecia in cadrul unei initiative a UE si FMI pentru imbunatatirea sistemului de colectare de taxe.
Un oficial guvernamental elen a reactionat pozitiv la plan: "Astfel de asistenta, pentru imbunatatirea calitatii si eficientei administratiei publice elene, este binevenita".
Sosirea oficialilor germani la Atena ar putea, insa, retrezi ostilitatea fata de Germania, declansata in ianuarie de un plan pentru numirea unui "comisar pentr buget", care sa supravegheze finantele Greciei.
Intr-un articol de prima pagina din tabloidul elen ProtoThema, voluntarii germani sunt descrisi drept "o forta de asalt formata din colectori de taxe germani".
Un oficial inalt din fiscul elen a spus: "Nu avem nevoie de ajutor din afara. Avem nevoie de computere mai bune si de o mai buna cooperare cu alte departamente guvernamentale".
Voluntarii ar putea derula seminarii sau "proiecte pe termen lung", potrivit Ministerului de Finante german. Toti cei aproape 160 de experti vorbesc engleza, iar aproximativ zece si greceste.
Creditorii internationali au crescut din nou presiunea asupra Greciei pentru combaterea evaziunii fiscale, estimata la 5-6 miliarde de euro anual, si pentru rezolvarea situatiei unor restante de circa 60 de miliarde de euro la plata de taxe, potrivit estimarilor Comisiei Europene si FMI.
Taxele directe reprezinta mai putin de jumatate din veniturile guvernului elen, TVA si accizele avand cea mai mare contributie, potrivit Ministerului de Finnate de la Atena.
"Grecia se confrunta acum cu aceleasi probleme intampinate de Germania de Est in 1990", a declarat Norbert Walter-Borjans, ministru de Finante al landului german Renania de Nord-Westphalia, din care provin foarte multi voluntari, pentru revista germana Wirtschaftswoche.
Dupa caderea Zidului Berlinului, Germania de Vest a trimis mii de oficiali sa ajute la reconstructia structurilor administrative in fostul Est comunist, insa aceasta politica a condus la resentimente, a adaugat Walter-Borjans.