21 august, data la care Curtea Constitutionala va da verdictul privind referendumul. Guvernul, nevoit sa trimita listele electorale pana atunci
Curtea Constitutionala a hotarat, astazi, sa devanseze pentru 21 august termenul pentru ca Guvernul sa trimita listele electorale permanente, au declarat surse oficiale.
Decizia a fost luata intr-o sedinta a Curtii Constitutionale care a durat peste sapte ore. Anterior, CC daduse ca termen data de 31 august pentru ca Guvernul sa trimita listele electorale permanente, informeaza Mediafax.
Tot marti, CC a decis ca judecatorul Stefan Minea era indreptatit sa transmita rectificarea la Monitorul Oficial in privinta motivarii Curtii pe referendumul din 29 iulie, intrucat acesta era atat judecator raportor, cat si judecator de serviciu, au declarat surse oficiale.
De asemenea, in sedinta de marti s-a discutat despre modul in care se poate decide invalidarea referendumului pentru demiterea presedintelui, printr-un vot al majoritatii simple a plenului celor noua judecatori sau printr-un vot de doua treimi. Deocamdata, nu se stie daca judecatorii CC au luat vreo decizie in aceasta privinta.
Premierul Ponta a transmis Curtii Constitutionale luni seara o scrisoare in care arata ca Guvernul a primit din partea acestei institutii doua adrese care contin solicitari diferite, explica faptul ca listele electorale permanente nu se afla la Executiv, dar ca Guvernul va comunica in termen datele cerute.
In 6 august, Curtea a transmis o erata, cerand Monitorului Oficial sa indrepte eroarea materiala aparuta in decizia pe care o luase in 2 august, respectiv completarea textului cu un paragraf care la redactare ar fi fost omis.
Presedintele CC, Augustin Zegrean, a precizat ca a solicitat Executivului listele electorale permanente, conforme dispozitiilor articolului 17, alineatul 2, din Legea 3/2000, liste in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
Concret, CC a invocat textele legale, potrivit carora listele electorale permanente cuprind cetatenii romani cu drept de vot care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv. Erata solicitata de conducerea CC a generat ample discutii, inclusiv in interiorul Curtii, trei judecatori declarandu-se deranjati de faptul ca nu au fost consultati.