La sfarsitul anului trecut, Emil Boc promitea ca statul isi va reduce semnificativ aparatul central. Numai ca, nu s-a intamplat asa! La ministerul Educatiei au ramas trei secretari de stat, la Economie - cinci, la fel si la Afaceri Externe. Iar la Turism, Transporturi si Finante - cate patru. In total 55 dintre care, cei mai multi la Ministerul de Interne, sapte adica.

Si asta nu e tot! Legea da dreptul fiecarui secretar sa fie ajutat de 5 persoane cum ar fi o secretara, un sofer, un asistent, un director de cabinet sau un consilier personal.

In timp ce la noi e o veselie, vecinii taie in carne vie, de la virful piramidei in jos.

Ungaria, de exemplu, este condusa, in prezent, de cel mai mic guvern din istoria tarii, cu 8 ministere. Si in Slovacia s-au comasat ministerele in timp ce in teritoriu au fost inchise mai multe oficii guvernamentale.

In goana dupa reducerea cheltuielilor, Guvernul s-a impotmolit in "taierea" pensiilor si salariilor si se face ca nu-i vede pe secretarii de stat din ministere care sunt platiti cu cel putin 1.000 de euro pe luna. In Romania sunt cel putin 300 de secretari de stat, daca sunt adunati cei angajati cu aceasta titulatura la ministere, la cabinetul primului-ministru, pe sefii de agentii si pe consilierii de stat de la Administratia Prezidentiala, scria Ziarul Financiar, in editia de miercuri.  

Potrivit analizei, fiecare bugetar cu rang de secretar de stat are un salariu de 4.489 de lei (peste 1.000 de euro), la care se adauga sporurile. Un calcul sumar arata ca statul cheltuieste anual minim 3 mil. euro doar pentru salariile acestei categorii bugetare, in conditiile in care sumele alocate pentru aparatul propriu al fiecarui secretar de stat pot fi de zece ori mai mare.

Desi vorbesc insistent despre reducerea cheltuielilor si a numarului de angajati, membrii Guvernului evita sa-si dea afara din secunzi si ignora mediul de afaceri care arata insistent cu degetul spre structura supradimensionata a aparatului de stat.

Citeste articolul integral in Ziarul Financiar!