Bundestagul catre Barroso: In Romania democratia e atacata; e cazul pentru infringement
Presedintele Comisiei de afaceri europene a Bundestagului, Gunther Krichbaum, i-a cerut sefului Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei si suspendarea votului sau in Consiliul European in urma subminarii statului de drept si democratiei.
"Va scriu cu mare ingrijorare in legatura cu situatia politica actuala din Romania. Ultimele evolutii indica faptul ca Romania se indreapta spre o <democratie ghidata>. In ultimele saptamani, structurile politice au fost alterate cu o viteza rapida. Statul de drept a fost subminat, independenta sistemului judiciar a fost pusa sub semnul intrebarii iar structurile alese democratic au fost suspendate", afirma deputatul CDU Krichbaum, intr-o scrisoare adresata lui Barroso pe 4 iulie, obtinuta de Mediafax.
Gunther Krichbaum considera ca situatia din Romania, de asalt la adresa democratiei in sine, depaseste evenimentele care au fost criticate pe drept in Ungaria in acest an, fiind necesare actiuni la nivel european mai dure decat cele care au vizat Budapesta.
"Prin urmare, cer Comisiei Europene pe care o conduceti sa ia in considerare atat declansarea procedurii prevazute de Tratatul UE la Articolul 7 (alineatul 3), precum si a procedurii de infringement potrivit articolului 258 din Tratatul de Functionare a UE. Pe durata acestor proceduri, ar trebui instituita o suspendare a dreptului de vot al Romaniei", a cerut deputatul german.
El considera ca evolutii alarmante din Romania ar trebui reflectate si in urmatorul raport MCV.
"Dupa unele progrese in lupta impotriva coruptiei - avand in vedere verdictul impotriva fostului premier Adrian Nastase - actiunile din Romania sunt un mare pas inapoi. In orice caz, daca a fost vreodata in calcul faptul ca MCV nu mai este necesar, ultimele evenimente au confirmat necesitatea mentinerii lui", afirma Krichbaum.
Ce enumera parlamentarul german in scrisoarea sa:
- "restrangerea de catre majoritatea PSD-PNL din Parlament a atributiilor Curtii Constitutionale" prin faptul ca nu se mai poate pronunta asupra hotararilor adoptate de Legislativ
- planurile de a implementa o noua legislatie electorala considerata neconstitutionala de mai multi experti
- ignorarea de catre premierul Victor Ponta a deciziei CC privind reprezentarea la Consiliul European
- intentia anuntata de Ponta de a inlatura doi judecatori CC, considerati apropiati de presedintele Traian Basescu
- trecerea sub controlul sau a Monitorului Oficial
- schimbarea comisiei de atestare a diplomelor si titlurilor universitare dupa ce a constatat plagiatul lui Ponta
- schimbarea in graba de catre Parlament a regulilor privind suspendarea Presedintelui Romaniei, care fac acest lucru mai usor si mai repede de realizat
- schimbarea presedintilor celor doua Camere cu incalcarea procedurilor
- instalarea unor noi directori pentru SRR si TVR si schimbarea Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu.
Si eurodeputatii Alain Lamassoure si Elmar Brok, presedintii unor comisii din Parlamentul European, cer Comisiei Europene sa urmareasca atent evolutia politica de la Bucuresti si sa prezinte un raport care ar putea conduce la suspendarea dreptului de vot al Romaniei in Consiliul European.