Ambasadorul SUA: Sunt profund preocupat de amenintarea independentei institutiilor democratice din Romania. Liderul PPE: Ma declar complet indignat
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, se declara "profund preocupat de orice incercare de amenintare a independentei institutiilor democratice", mentionand ca "manipularea sau amenintarile" la adresa institutiilor vor fi motiv de ingrijorare pentru Guvernul SUA.
"Sunt profund preocupat de orice incercare de amenintare a independentei institutiilor democratice din Romania. Manipularea sau amenintarile la adresa institutiilor dumneavoastra, in special a instantelor judecatoresti, nu vor reprezenta un motiv de ingrijorare doar pentru guvernul american, ci si pentru modul in care Romania este perceputa pe pietele financiare. In Statele Unite am trecut printr-o experienta nefericita cand presedintele Roosevelt a incercat sa modifice componenta Curtii Supreme de Justitie pentru a-si numi numai apropiatii sai, fiind nemultumit de unele decizii luate de Curtea Suprema", sustine Mark Gitenstein, citat intr-un comunicat remis agentiei Mediafax.
Mark Gitenstein spune ca astfel de acte au fost universal condamnate.
"Astfel de acte au fost universal condamnate. A fost o zi neagra intr-un mandat prezidential de altfel excelent si va fi o zi neagra in istoria Romaniei, daca se intampla acelasi lucru si aici", mai sustine Gitenstein.
La randul sau, liderul grupului PPE a declarat: Voi solicita CE verificarea modificarilor institutionale din Romania
Liderului grupului popular din Parlamentul European, Joseph Daul, se declara "absolut indignat" de recentele evolutii politice generate in Romania de coalitia la putere, precizand ca va solicita Comisiei Europene verificarea conformitatii acestor evenimente cu standardele europene.
"Sunt absolut indignat de ceea se intampla in Romania in acest moment. Am aflat despre ultimele evolutii politice generate de coalitia social-liberala aflata acum la putere. Inlocuirea Avocatului Poporului, cererile de revocare a celor doi presedinti ai Senatului si Camerei Deputatilor si planul de modificare a Legii Curtii Constitutionale si inlocuirea a doi judecatori sunt absolut uimitoare. Daca acestea vor fi puse in practica, statutul democratiei in Romania da serioase motive de ingrijorare. Niciun stat membru al Uniunii Europene nu poate incalca astfel statul de drept si toate principiile democratice", a declarat Joseph Daul.
Daul a adaugat ca va solicita, in numele grupului Partidului Popular European, vicepresedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, responsabil pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, sa verifice "daca ultimele modificari institutionale respecta sau nu standardele europene".
"Nimeni din Europa, fie persoana sau partid politic, nu este mai presus de lege. Separarea puterilor in stat trebuie sa fie respectata", consider Joseph Daul.
Joseph Daul a mai arata ca Grupul PPE a solicitat luni introducerea pe agenda sedintei plenare de la Strabourg a Parlamentului European a unei dezbateri cu privire la situatia politica din Romania, insa a fost respinsa de socialisti si liberali", incercand sa acopere astfel incalcarile grave ale democratiei care au loc in Romania".
Grupul PPE este cel mai numeros grup politic din Parlamentul European, avand 271 de membri.