Economia Romaniei consuma un cocktail toxic. Isarescu: “Detensionarea situatiei politice interne ne-ar ajuta foarte mult“. VIDEO
UPDATE. Economia Romaniei consuma zilele acestea un amestec nefericit, intre criza financiara din Europa si criza politica de la Bucuresti. Din aceste motive, moneda nationala s-a depreciat, iar miliarde de lei au parasit tara. Avertismentul vine din partea guvernatorlui BNR, care, chiar inainte de anuntul Curtii Constitutionale, facea un apel pentru detensionarea situatiei de la varf.
"Intrucat nu vedem in saptamaniile viitoare o calmare a situatiei financiare europene, suntem in fata unor decizii majore pe care le vor lua in perioada urmatoare, probabilitatea este mare ca presiunile sa continue si, in consecinta, o clarificare, o detensionare a situatiei politice interne ne-ar ajuta foarte mult, ar reveni increderea investitorilor", a spus Isarescu.
El a aratat ca "nu toti investitorii vor sa plece", multi fiind angajati pe termen lung in economia romaneasca si cu planuri de investitii, iar o clarificare a situatiei politice "ne-ar ajuta foarte mult", relateaza Mediafax.
In comunicatul Consiliului de Administratie, BNR a notat ca incertitudinea legat' de solutionarea durabila a crizei datoriilor suverane din zona euro suprapusa persistentei tensiunilor politice interne, genereaza iesiri nete de capital cu impact nefavorabil asupra cursului de schimb al leului.
Decelerarea ritmului de crestere a imprumuturilor in valuta a condus totodata la o temperare a expansiunii creditului acordat sectorului privat.
Cursul de schimb a revenit joi peste nivelul de 4,6 lei/euro, dupa ce la inceputul saptamanii a avut o usoara revigorare. Nivelul maxim istoric pentru euro a fost atins pe piata interbancara saptamana trecuta, marti, la 4,65 lei/euro, iar la nivelul referintei recordul a fost de 4,6397 lei/euro. Cursul BNR de joi este la distanta de trei bani fata de nivelul record.
“Exista date suficiente care justifica o prognoza diminuata privind cresterea economica“
Prognoza privind cresterea economica pentru acest an, de 1,5%, ar trebui diminuata, dupa datele privind evolutia de pana in prezent, in special la nivelul agriculturii, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizand ca nu impartaseste prognoza BERD, de 0,8%, citat de Mediafax.
"Exista date suficiente inclusiv situatia din agricultura care justifica o prognoza cel putin partial diminuata in ceea ce priveste cresterea economica (...) Nu am zis ca impartasesc cifra BERD ci ca exista motive pentru revizuirea cresterii", a spus guvernatorul BNR.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inrautatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an de la 1,2% la 0,8%, precum si pentru 2013, avertizand ca situatia externa dificila si criza politica interna ar putea afecta avansul PIB pe termen scurt.
O delegatie a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla in aceste zile la Bucuresti, avand pe ordinea de zi a discutiilor inclusiv revizuirea in jos a prognozei de crestere economica pentru acest an si 2013.