"Noi am stiut ca vine criza, inca de acum 3 ani. Dar nu am stiut ca vine in halul asta! Ne-am pregatit pentru aceasta criza si am facut tot ce era de facut pana in momentul de fata, avand insa in spate si in ziua de azi resurse sa o mai ducem. Pentru ca dupa parerea mea mai dureaza!", a declarat Ion Tiriac.

"Matematica este foarte simpla: Daca Statele Unite ies, dar al treilea trimestru ma ingrijoreaza foarte mult, dupa 6 luni ies complet Germania si Franta, dupa alte 6 luni celelalte tari: Anglia, Italia, Austria, tarile nordice si asa mai departe. Si dupa 6 luni tarile emerging markets (economiile emergente – n.r.) din estul Europei. Deci daca Statele Unite cad in a doua parte a crizei din nou, adica se afunda, te uiti intre 5 si 10 ani la deflatie, la criza si la neneorocire", adauga omul de afaceri.

Cat despre un nou imprumut de la FMI, Tiriac arata ca problema o reprezinta modul in care sunt folositi banii. In conditiile in care presedintele Traian Basescu a declarat ca situatia fondului de pensii este una "dramatica", avand un deficit de 3,6 miliarde de euro, am putea asista la semnarea unui nou acord, doar pentru plata salariilor si pensiilor, in loc ca prioritatea sa fie investitiile.

"Daca cineva ar lua 100 - 200 de miliarde si mi-ar promite ca toata infrastructura Romaniei in doi ani e gata si suntem gata si le cheltuieste cum trebuie, da, dar altfel, sa le iei numai sa le dai pentru salarii, asta ma indoiesc, pentru ca la sfarsitul zilei ce faci? Rezolvi o problema de moment si subjugi alti 10 - 20 de ani. Eu nu as face-o", afirma Ion Tiriac.

Cat despre reteta de supravietuire pe timp de criza...  "Am strans cureaua cat pot, daca trebuie o sa o strang si mai departe daca se poate. Deocamdata nu am inchis niciun business, s-ar putea sa transform niste business-uri , adica sa le invart oarecum in alta directie, incepand eventual cu aviatia si terminand cu automobilele. Dar nu se iese din criza asta maine dimineata, asta e sigur", spune el.

"Toata treaba este sa te fi pregatit, sa fi stiut cam ce vine, de la inceput sa fi taiat costuri. Daca noi taiam si strangeam cureaua acum doi ani, eram mult mai departe. Masurile sociale care s-au luat si care sunt absolut nepopulare, cu guvernul asta, cu guvernul care a fost si cu guvernul care vine, de fapt cu orice guvern. Daca face numai 50% din treaba pe care o face, dupa parerea mea necalificata, un guvern nu poate sa stea mai mult de 6 luni, pentru ca este atat de nepopular ce trebuie sa faca, incat o sa aiba foarte mare dificultate sa explice sau sa aiba intelegere", a precizat Tiriac.

El a tinut sa arate lipsa de sprijin a guvernantilor fata de mediul privat si a avertizat ca adancirea in probleme a acestui sector ar pune in mare dificultate bugetul de stat: "In doi ani si jumatate niciun guvern nu a facut nimic pentru mine, care platesc 8.000 de oameni. Ala e interesul: sa-mi faca mie ceva, ca sa pot tine oamenii astia, sa nu-i trimit  maine dimineata domnului Boc alti 4.000”.