Analistii noteaza ca premierul Emil Boc a schimbat sase ministrii, inclusiv pe cel al Finantelor.

"Nu vedem niciun risc pentru acordul cu FMI inca, dar instabilitatea politica este in crestere. Remanierea Guvernului a fost mai ampla decat s-a anticipat initial de catre presa, dar nu implica niciun risc pentru acordul cu FMI", arata economistii ING Bank.

Ei amintesc ca oficialii FMI au venit in Romania chiar si la finele anului 2009, cand nu exista niciun guvern, si au declarat ca negociaza cu statul, nu cu un anumit partid.

"In plus, premierul este acelasi si, in cele din urma, el este cel care decide in privinta acordurilor cu FMI si Uniunea Europeana. Mai mult, Romania nu este in situatia de a renunta la acordul cu FMI, indiferent de partidul care guverneaza", continua analistii bancii.

Ei considera ca remanierea guvernamentala indica faptul ca tensiunile existente in cadrul PDL sunt in crestere, iar opozitia si-a anuntat intentia de a indeparta actualul Guvern prin intermediul unei alte motiuni.

"Daca opozitia reuseste sa infranga Guvernul, atunci se doreste instalarea unui Guvern temporar si organizarea de alegeri anticipate (la inceputul anului 2011). Prin urmare, credem ca sansele ca Guvernul sa cada pana la finele anului cresc trept. Tumultul politic s-ar putea intensifica semnificativ in octombrie-noiembrie si ar trebui sa ne asteptam la unele presiuni in sensul deprecierii leului si la noi majorari a randamentele in acea perioada", potrivit ING.

Analistii considera ca este doar o chestiune de timp pana cand Ministerul Finantelor va incepe sa plateasca randamente de peste 7% pentru titlurile emise.