Potrivit Eurobarometrului, dat publicitatii joi, doar 7% dintre romani spun ca situatia economica a tarii este buna, in timp ce 2% dintre participantii la sondaj au raspuns ca nu stiu.

Cea mai mare parte a romanilor, 85%, au declarat ca tind sa nu aiba incredere in Guvern, care se bucura de aprecierea a numai 12% dintre cetateni. Rata neincrederii este cea mai mare din UE, la egalitate cu cea din Letonia.

Un sfert dintre romanii chestionati au afirmat ca UE este cea mai capabila organizatie sa rezolve efectele crizei economice si financiare, 5% vad in acest rol Statele Unite, 9% organizatia G20, iar 6% Fondul Monetar International.

Romanii au o opinie mai buna in cazul UE, 35% din respondenti judecand pozitiv starea economica a spatiului comunitar, peste media de 22% din UE, in timp ce 44% au o parere proasta, sub nivelul de 70% inregistrat la nivelul Uniunii.

Peste 60% dintre cetatenii romani inclusi in sondaj anticipeaza o inrautatire a situatiei economice a tarii pe o perioada de 12 luni, in timp ce 23% se asteapta la stagnare, iar 11% la o evolutie pozitiva.
In privinta somajului la nivel national, 94% dintre romani considera ca situatia este proasta si ca se va inrautati si in urmatorul an.

Eurobarometrul, care este realizat de doua ori pe an, in primavara si in toamna, a inclus raspunsurile a 1.020 de cetateni romani, chestionati in perioada 7 mai - 19 mai.