"In scrisorile cu FMI si Comisia Europeana este trecuta o fraza: cand situatia economica va permite, luam in calcul majorarea pensiilor si a salariilor. Trebuie sa asteptam finalul treimestrului intai si sa vedem si rezultatele financiare ale companiilor, in baza carora se platesc impozitele. Trebuie sa ne asiguram ca aceste majorari mai pot fi platite si anul viitor. In acest an e nevoie de o crestere economica de cel putin 2%", a afirmat Ialomitianu, citat de Mediafax.

Ministrul Finantelor a adaugat ca nu se doreste repetarea situatiei din 2008, cand o serie de majorari salariale si de pensii au pus bugetul in imposibilitatea de a acoperi angajamentele fata de populatie.

Pe de alta parte, Ialomitianu nu exclude o inghetare a salariilor chiar in conditiile unei evolutii bune a veniturilor si rezultatelor financiare ale companiilor, aratand ca decizia va fi luata de coalitia de la guvernare, fiind inca valabila alternativa de a se aplica o reducere a contributiilor de asigurari sociale, care sa stimuleze crearea de noi locuri de munca.

El a amintit ca incasarile bugetare au evoluat foarte bine in luna ianuarie, ca urmare a masurilor de prevenire si combatere a evaziunii fiscale.

In ceea ce priveste reducerea TVA pentru alimente, Ialomiteanu a precizat ca Guvernul nu are in vedere vreo reducere a taxei, optiunea in cazul unei oportunitati de relaxare fiscala fiind reducerea contributiilor pentru asigurarile sociale.

Ministrul Finantelor a argumentat ca nu doreste sa se regaseasca in situatia omologului din Ungaria, care la cateva luni dupa taierea unor taxe directe a fost obligat sa majoreze TVA la nivelul record din UE de 27%.

Ministrul agriculturii vrea TVA de 10% pentru produsele agro-alimentare. Ce i-a raspuns premierul