Proiectia privind veniturile asteptate de Guvern in acest an din valorificarea companiilor de stat a fost introdusa in bugetul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) aferent activitatii de privatizare, aprobat de Executiv.

Veniturile din privatizare sunt estimate in aceasta proiectie bugetara la 3,44 miliarde lei (aproape 800 milioane euro), cu mult peste executia de anul trecut.

Pentru 2011, Guvernul estima, prin bugetul OPSPI, ca va obtine 664 milioane euro din listarea pe piata de capital a unor pachete de actiuni la companii de stat si din vanzarea de pachete majoritare de actiuni detinute la Cuprumin Bucuresti si ISCIR-CERT, dar la finalul anului, dupa ce oferta de listare a 9,84% din actiunile OMV Petrom a esuat si vanzarea de actiuni Transelectrica, Transgaz si Romgaz a fost amanata, Executivul s-a vazut obligat sa constate ca veniturile din privatizare sunt cu mult sub asteptari, de doar 50 milioane euro.

Pentru acest an, veniturile totale ale OPSPI sunt prognozate la 4,2 miliarde lei (fata de 3,7 miliarde lei anul trecut), in timp ce incasarile din dividende sunt estimate in usoara scadere comparativ cu anul precedent, de la 884 milioane lei la 814 milioane lei.

Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, care functioneaza in subordinea Ministerului Economiei, intentioneaza sa listeze pe bursa in acest an cate 15% din actiunile detinute de stat la Romgaz, Transelectrica si Transgaz. Analistii estimeaza ca oferta Romgaz va fi cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucuresti, de circa 300 milioane euro.

In cazul Petrom, Guvernul a anuntat recent ca analizeaza oportunitatea listarii pe bursa a pachetului de 9,84% din actiunile companiei, fara ca la acest moment sa fi renuntat la o astfel de operatiune.