"Am inceput acum in fiecare minister si autoritate sa taiem contracte din acelea dubioase. Am oprit total faimosul PNDI, l-am scos cu totul din finantarea pe acest an si pe viitor. Anul acesta era vorba de un miliard lei", a spus Ponta.

El a precizat ca toate economiile care urmeaza sa fie efectuate de Guvern prin restrangerea unor astfel de programe vor fi utilizate la cofinantarea proiectelor europene, in conditiile in care, in acest moment, situatia reala a capacitatii Romaniei de absorbtie este "mult mai rea" decat optimismul manifestat pana in prezent.

Prin Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii, primariile incasau regulat fonduri din partea Guvernului pentru derularea lucrarilor la diferite proiecte.

Programele aflate in derulare prin PNDI vor fi inchise in iunie, in urma negocierilor cu FMI, urmand ca MDRT sa propuna din iulie, pentru acest program, proiecte precum reabilitarea termica a locuintelor sau reabilitarea centrelor istorice, a anuntat recent ministrul de resort, Eduard Hellvig.

In aprilie, fostul Guvern a decis redimensionarea PNDI, prin limitarea la maxim un miliard lei a banilor care pot fi cheltuiti pentru proiectele din cadrul acestui program, fiind luate in calcul doar lucrarile deja incepute.

Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii, programat pentru perioada 2011-2020, este gestionat de ministerele Dezvoltarii si Mediului. Prin acest program autoritatile isi propuneau sa reabiliteze 10.000 de kilometri de drumuri judetene si de interes local, sa construiasca o serie de obiective precum retele de apa si canalizare sau crese si gradinite si sa dezvolte infrastructura in domeniul gospodaririi apelor.