1 din 3 greci traieste la limita saraciei, iar somajul a ajuns la un nivel record de 22% din PIB. Mai mult, 1 din 2 eleni nu-si poate gasi un loc de munca.

250.000 dintre locuitorii Atenei mananca la cantinele sociale. L-am gasit pe George la cea din cartierul Zografu, unde numarul de solicitari a crescut cu 25% doar in ultima luna. Compatriotul nostru spune ca nu mai lucreaza de trei ani. "Nu e pt drahma, dar celelate tari tre sa inteleaga ca nu mai putem cu atata austeritate", se plange el.

Vasilis, in, schimb este un reprezentant al clasei de mijloc. Ii e greu pentru ca plateste taxe mai mari, dar nimeni nu s-a atins pana cum de cele 14 salarii pe care le primeste anual. "Salariul meu este ca acum doi ani, asta e legea in Grecia, toti primesc 14 salarii", spune el.

Sotia lui Vasilis lucreaza in Ministerul de Interne. A pierdut 700 de euro din leafa, dar a  luat in continuare prime de Pasti, Craciun si de vacanta. "Obisnuiam sa mergem in vacanta o luna pe an, acum doar o saptamana", sustine el.

Soacra lui este romanca, dar traieste in Grecia din 1964. Dupa 25 de ani de munca are peste 500 de euro pensie. "Vrea sa ramana in Europa , daca revenim la drahma, viata va fi grea", ofteaza acesta.

Vsilikis si Nikolas sunt studenti. Tot campusul e impanzit de afise si grafitti cu caracter politic, semn ca tinerii nu sunt indiferenti fata de aceste alegeri.

Totusi, multi altii s-au saturat de partidele traditionale si sunt gata sa mearga pe mana extremistilor, care vor daca nu respingerea macar renegocierea acordurilor cu Uniunea Europeana si FMI.