Alexis Tsipras, liderul stangii radicale din Grecia, este omul de care atarna acum soarta intregii Europe. Partidul sau, clasat al doilea la alegerile din 6 mai, este la egalitate in sondaje cu formatiunea conservatoare pro-europeana Noua Democratie, la 22%, in timp ce socialistii sunt creditati cu 11%.

''Duminica, bagati-i in sperieti pe teroristi, bagati-i in sperieti pe politicieni, bagati-i in sperieti pe teroristii din televiziuni'', a spus Tsipras intr-un discurs in cadrul unui miting.

In varianta cea mai optimista, alegerile vor fi castigate de conservatori, iar socialistii ar obtine si ei un scor destul de bun, cat sa poata forma impreuna un guvern stabil. Lucrurile se complica daca invinge Syriza, pentru ca nu va putea guverna singura. Tsipras nu-si va gasi usor aliati, pentru ca vrea sa renunte la acordurile cu UE si FMI. El le promite grecilor ca vor scapa de austeritate fara sa fie dati afara din zona euro.

Una din doua, nu obosesc sa repete liderii europeni.

''Sunt pentru ramanerea Greciei in zona euro, dar grecii trebuie sa stie ca asta presupune o relatie de incredere'',  a declarat Francois Hollande, presedintele Frantei.

Insa nici daca va castiga dreapta, viitorul acordurilor cu UE si FMI nu este sigur.

"Trebuie sa modificam aceste acorduri ca sa stimulam crearea de locuri de munca, cea mai mare problema a tarii noastre, incercand in acelasi timp sa ramanem in zona euro", a spus Antonis Samaras, liderul partidului Noua Democratie.

Desi toata lumea ar prefera sa evite ce e mai rau, in culise s-au facut pregatiri intense pentru orice eventualitate.

Trei sunt scenariile pe care le vad posibile analistii, daca Grecia refuza sa continue reformele.

1. Europenii ar putea pune capat platilor, pastrand in acelasi timp Grecia in zona euro si ajutand bancile elene prin intermediul BCE.

2. Iesirea lenta din zona euro, dupa ce restul Europei si-a luat masuri de precautie. Deja, bancile nationale ale mai multor tari si Banca Centrala Europeana au anuntat ca sunt pregatite sa asigure lichiditati pe piata.

3. Scenariul cel mai putin probabil, dar si cel mai grav, potrivit analistilor, ar fi iesirea brusca din zona euro.