Zona euro vrea sa negocieze cu Grecia relaxarea programului de austeritate. Indiferent de rezultatul alegerilor din Grecia de la sfarsitul acestei saptamani si indiferent ce guvern va fi format, va fi nevoie de negocieri, potrivit discutiilor care au loc in cercurile UE.

Pentru ca Grecia sa ramana in uniunea monetara, liderii europeni nu vor putea refuza concesiile.

"Vom face tot posibilul pentru mentinerea Greciei in zona euro, atata timp cat isi respecta obligatiile", a declarat marti presedintele UE, Herman Van Rompuy.

Troica creditorilor internationali formata din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI considera ca Grecia si-a incalcat din nou obligatiile fiscale, potrivit unor surse apropiate situatiei.

In mod oficial, troica cere Greciei sa isi respecte angajamentele, dar ministrul german de Finante Wolfgang Schauble a recunoscut ca Grecia nu reuseste sa urmeze programul de reforme.

Odata cu apropierea alegerilor, partidele pro-europene afirma ca sunt impotriva renuntarii unilaterale la acordurile cu creditorii, dar se asteapta sa obtina termeni fiscali mai avantajosi.

Daca tarile din zona euro vor ca Grecia sa ramana in uniunea monetara, atunci nu se vor putea opune unor astfel de negocieri, potrivit publicatiei.