Estimari oficiale din Grecia: Noua Democratie: 29,69%. Zona euro: Atena sa formeze rapid un nou guvern
Partidul Noua Democratie ocupa primul loc la alegerile legislative din Grecia, fara a obtine insa majoritatea, cu 29,96 de procente dupa numararea a 85% din voturi, arata rezultatele publicate de Ministerul de Interne si citate de AFP.
Noua Democratie obtine 130 de locuri in Parlamentul grec, fiind urmata de stanga radicala Syriza cu 26,65% din voturi (71 de locuri) si partidul socialist Pasok cu 12,46% (33 de locuri).
Partidul neonazist Chryssi Avghi (Zori de Aur) a obtinut 6,92% din voturi, ocupand 18 locuri in Parlament.
In urma rezultatelor de duminica seara, ministrii de finante ai zonei euro sustin ca statul elen trebuie sa aleaga rapid un nou guvern cu scopul de a pune in aplicare reformele promise in schimbul ajutorului financiar, relateaza AFP.
Primele rezultate arata ca dreapta conservatoare este in masura sa formeze guvernul de coalitie pro-euro.
Ziua votului
Sectiile de votare s-au deschis duminica dimineata in Grecia la ora locala 7.00 (7.00, ora Romaniei), in cadrul unor alegeri legislative cu valoare de test, considerate un referendum asupra euro si care vor servi la stabilirea viitorului tarii, aflata in criza, relateaza AFP.
Sectiile de votare s-au inchis la ora locala 19.00 (19.00, ora Romaniei).
Potrivti primului sondaj se pare ca grecii au reusit sa departajeze o dreapta care sustine o politica de austeritate atenuata de o stanga radicala anti-austeritate, intr-un scrutin urmarit de o lume intreaga, noteaza Mediafax.
Aproape 9,9 milioane de greci inscrisi pe listele electorale au fost chemati sa departajeze primii doi clasati, Noua Democratie (dreapta), care se prezinta ca garantul mentinerii Greciei in zona euro, dar care cere totodata modificari la memorandumul semnat intre Atena si creditorii sai, si Syriza (stanga radicala), care tocmai a inceput sa ceara o renegociere a pactului, dupa ce a indemnat, timp de saptamani, la abandonarea acestuia pur si simplu.
Potrivit ultimelor sondaje oficiale, publicate in urma cu 15 zile, cele doua partide erau cot la cot. Joi, Bursa, unde circula numeroase sondaje, a anticipat in mod clar o victorie a dreptei, castigand 10% intr-o singura sedinta.
Alergatorii greci au fost avertizati mai mult sau mai putin direct de numerosi oficiali europeni, cu privire la rezultatul votului.
Rupand cu neutralitatea afisata anterior, cancelarul german Angela Merkel a apreciat sambata "important" ca grecii sa aleaga duminica o majoritate care sa respecte angajamentele tarii in materie de austeritate.
In aceasta tara polarizata, acest lucru inseamna sustinerea lui Antonis Samaras, care se prezinta ca garantul ancorarii tarii in zona euro, in fata stangii radicale a lui Alexis Tsipras, care se pronunta impotriva masurilor de austeritate impuse grecilor.
Christine Lagarde, directoarea generala a Fondului Monetar International (FMI), a apreciat, la randul ei ca "important" sa "se reia dialogul (...) chiar de saptamana viitoare" cu Atena. Ea a evidentiat necesitatea "aducerii contoarelor la zi", dupa saptamanile de vid politic ce au urmat precedentuklui scrutin de la 6 mai, care nu a permis formarea niciunei majoritati.
Presedintele Eurogrupului Jean-Claude Juncker i-a indemnat pe greci "sa fie constienti" de "efectul devastator" pe care l-ar avea scoaterea lor din zona euro si UE.
De altfel, si motorul de cautare Google, versiunea dedicata elenilor, a avut duminica un logo special, cu care a marcat votul istoric la care au fost asteptati elenii. Asa cum obisnuieste ca la evenimentele ori aniversarile importante sa creeze logo-uri deosebite, duminica a venit randul Greciei.