VIDEO: Romanii au cele mai mari probleme cu banii dintre toti europenii !
Romanii au cele mai mari probleme cu banii dintre toti europenii. 40% dintre romani declara ca li se intampla din ce in ce mai des sa ramana fara bani de mancare sau pentru plata facturilor. O spune un sondaj realizat de Comisia Europeana la nivelul tuturor statelor membre UE.
In Letonia, 39% din locuitori s-au confruntat cu aceleasi probleme, respectiv au ramas fara bani de mancare sau fara bani pentru facturi. De asemenea, 3 din zece bulgari sau unguri au spus ca au trecut prin experiente similare.
Studiul mai spune ca salariul mediu din Romania, de 344 de euro, este mai mic decat salariul minim din majoritatea tarilor UE.
Astfel, cel mai prost platit olandez castiga 1.336 deeuro pe luna, de patru ori mai mult decat un roman. In
Belgia salariul minim este de 1.189 de euro iar Spania 760 de euro.
In plus, in februarie salariul mediu a mai scazut cu 15 lei fata de ianuarie.
Daca ar fi sa comparam salariul minim din Romania, penultimul din UE, (153 de euro) dupa Bulgaria (123 de euro), acesta ajunge sa fie de opt ori mai mic decat cel din Belgia, de exemplu.
Potrivit studiului, 79% dintre romanii care au raspuns la acest sondaj se declara saraci si 41% dintre acestia nu ar putea suporta o cheltuiala neasteptata in urmatoarele 12 luni.
Astfel, doua treimi dintre cei intervievati in Letonia, respectiv 64%, si jumatate dintre bulgari considera ca exista un risc foarte mare sa nu poata plati cheltuieli neasteptate.
De asemenea, studiul mai arata ca jumatate din lituanieni si patru din zece irlandezi se asteapta ca situatia lor financiara sa se inrautateasca in urmatoarele 12 luni.
La acest capitol romanii sunt cei mai optimisti, la fel ca italienii30% dintre acestia anticipand ca situatia lor financiara se va imbunatati in urmatorul an.
O alta concluzie la care a ajuns Comisia Europeana este ca barbatii sunt mai optimisti decat femeile in ceea cepriveste evolutia veniturilor in urmatorul an. Aproximativ 50% dintre femei se asteapta ca situatia lor financiara sa nu se schimbe in urmatoarele 12 luni.
Plata facturilor lunare si cele zilnice de consum sunt motive de ingrijorare pentru muncitorii necalificati, 56% dintre acestia spunand ca in urmatoarele 12 luni iau in calcul varinata sa ramana restanti la plata uneia dintre obligatiile lunare.
Peste 50% dintre tinerii din Europa intre 25 si 39 de ani isi fac griji in privinta platii la timp a facturilor.
Salariul minim in tarile din EU (sursa Eurostat)
Luxemburg: 1.413 euro/luna
Olanda: 1.336 euro/luna
Belgia: 1.254 euro/luna.
Franta: 1.189 euro/luna.
Marea Britanie: 1.154 euro/luna.
Irlanda: 1.152 euro/luna.
Malta: 804 euro/luna.
Spania: 760 euro/luna.
Grecia: 723 euro/luna.
Slovenia: 710 euro/luna.
Romania: 153 euro/luna
Bulgaria: 123 euro/luna
Pe acelasi subiect: