VIDEO: Grecia, aflata la pamant, primeste o gura de oxigen de la UE!
De pe marginea prapastiei, incercata Grecie a primit astazi o gura de oxigen. Confruntat cu o criza fara precendent, Guvernul de la Atena va beneficia de ajutor financiar din partea Uniunii Europene. Discutam despre 22 de miliarde de euro, cu precizarea ca banii pot fi folositi doar ca o ultima solutie...
"Este un puternic mesaj de sprijin, pe care Uniunea, il da unui stat membru, aflat in dificultate", crede presedintele Traian Basescu.
Cei 16 sefi de stat si de guvern din zona euro au creat un inedit mecanism de ajutor pentru situatiile de criza. Prioritatea zero ramane Grecia.
Concret, doua treimi din cele 22 de miliarde ar urma sa ajunga la Atena din imprumuturi bilaterale. Restul - de la FMI.
De altfel, Fondul Monetar International (FMI) incearca sa inteleaga clar rolul pe care ar urma sa-l detina in programul european de sprijinire a Greciei, dupa cum comenteaza Reuters. La o zi dupa ce liderii din zona euro au convenit sa acorde imprumuturi bilaterale coordonate Greciei cu sprijinul FMI, oficialilor institutiei de la Washington le este neclar cum vor fi accesate resursele Fondului si cum vor impune conditiile care fac parte de obicei dintr-un acord de finantare.
Intr-un comunicat foarte scurt, FMI a informat ca monitorizeaza situatia si este gata sa evalueze orice solicitare de asistenta.
Directorul general al institutiei, Dominique Strauss-Kahn, va incepe luni o scurta vizita in Polonia si Romania, urmand sa primesca, probabil, intrebari referitoare la situatia Greciei.
Dilema FMI este ca Grecia intra sub jurisdictia regulilor Uniunii Europene si este membra a zonei euro, unde politicile monetare sunt dictate de Banca Centrala Europeana. Astfel Fondul ar putea avea prpbleme in a impune politicile obligatorii asociate imprumuturilor.
Acordul este catalogat drept o victorie a cancelarului german, care a impus conditii dure pentru Grecia inainte sa discute despre orice fel de suma.
"Este important pentru noi toti ca moneda noastra unica, care reprezinta un succes pentru pace si strangerea legaturilor comunitare, sa ramana stabila pe termen lung", explica Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
Implicarea FMI in afacerile Uniunii nu a fost vazuta cu ochi buni de anumite tari membre ale zonei euro si nici macar de Grecia. Insa, pana la urma, toata lumea a mimat optimismul.
"Nu credem ca acesta este un tratament miraculos, dar este o parte importanta a unei solutii impotriva crizei... Am cazut de acord asupra unei formule mixte, prin care contributia tarilor din zona euro joaca un rol dominant", declara Herman van Rompuy, presedintele Consiliului European.
Grecia a primit cu usurare colacul de salvare, pe care i l-au aruncat partenerii sai, si in special sprijinul Bancii Centrale Europene care garanteaza pentru lichiditatile bancilor.
"N-am luat decizii doar pentru Grecia. Europa, Uniunea Europeana se gaseste ea insasi in fata unei imense provocari, in fata careia a gasit un raspuns decisiv...", spune George Papandreu, premierul Greciei.
Dincolo de mesajul sefului statului roman - Traian Basescu, Romania nu face parte din randul statelor care au aderat la moneda unica asa ca noi nu vom ajuta Grecia cu bani.
De asemenea, fondurile Uniunii puse la dispozitia noastra nu vor fi afectate de decizia luata astazi!
Planul de salvare a Greciei s-a pus la punct dupa cateva luni de negocieri si tratative duse de tarile din Zona Euro...
Pe acelasi subiect: