Glasul burgheziei revolutionare a lui Marx incepe sa se auda din nou. Clasa de mijloc, in plina expansiune
In ultimii patru ani s-a observat un contrast intre recesiunea care a lovit tarile bogate si puterile in curs de dezvoltare. In 2011, statele cu economii solide au inceput sa aiba probleme politice. Guvernele europene s-au impotmolit in criza din zona euro in timp ce Statele Unite ale Americii au continuat sa-si creasca datoriile, noteaza publicatia britanica The Economist.
In ciuda realizarilor economice, in cazul unor tari precum China, India, Indonezia sau Brazilia, si aceste puteri se arata destul de nemultumite de felul in care evolueaza lucrurile, asemenea statelor din Occident.
Boom-ul capitalist
In tarile bogate, rezultatele economice au inceput sa stagneze, pe fondul dificultatilor financiare. Pietele emergente, in contrast, si-au mentinut cresterea economica, in timp ce-si tineau cheltuielile publice sub control. Cel mai probabil, explicatia pentru evolutia unor tari precum India si China si a altor piete emergente consta in faptul ca acestea experimenteaza cerintele pretimpurii politice ale dezvoltarii claselor de mijloc.
Potrivit lui Martin Ravallion de la World Bank, clasa de mijloc (reprezentata de oamenii care castiga intre 2 si 13 dolari pe zi) s-a triplat din anii `90 si pana in 2005. De exemplu, in prezent, in Asia clasa de mijloc a ajuns la 1,5 miliarde de oameni.
Clasa de mijloc a crescut si in America Latina, de la 277 milioane de persoane la 362 milioane de persoane, din 1990 si pana in 2005. Totodata, patura de mijloc s-a dezvoltat si in Africa, de la 117 milioane la 197 milioane de persoane.
Asadar, potrivit cercetarilor bancilor de dezvoltare asiatice si africane, in 2008 o treime din populatia Africii era reprezentata de oameni care castigau intre 2 si 13 dolari pe zi (rezultand un venit lunar ce variza intre 60 si 390 de dolari). In ceea ce priveste America Latina, trei sferturi din locuitori fac parte din patura de mijloc, iar in China – 90% din populatie.
In urma unui studiu realizat pe 13 piete emergente, de catre Pew Global Attitudes Project in Washington D.C, clasa medie are mai multe greutate in libera exprimare si in alegerile politice, decat clasa de jos. In timp ce patura de mijloc continua sa se dezvolte, ideile abstracte despre guvernare tind sa joace un rol destul de important in domeniul politic.
Acest lucru se intampla, astazi, in diverse locuri ale lumii, sustine Manu Joseph, editorul unei reviste saptamanale indiene, Open. Protestele care au avut loc la Londra, Madrid, Atena etc. au fost considerate neobisnuite intrucat au fost difuzate non-stop de televiziuni, considerate mijloace de comunicare in masa. Demonstrantii si-au creat iconi specifici noii burghezii indiene, precum oamenii de afaceri imbracati in costume scumpe sau starurile Bollywood-ului, si putini agricultori imbracati in straie nationale.
Intr-un fel, nu este surprinzator ceea ce se intampla in prezent, noteaza jurnalistii englezi. Timp de ani de zile, noile clase de mijloc au fost pasive politic in cazul pietelor emergente. De exemplu, chinezii si-au pastrat bogatiile pentru ei, ca un rezultat al contractului social oferit de catre Partidul Comunist: ne lasati sa fim la putere, pentru ca voi sa deveniti bogati.
Din diverse motive, tarile democratice au reactionat intr-un mod similar. Noile elite indiene si braziliene au devenit mai putin influentate din punct de vedere politic decat vechile elite ori clasele de jos.
Patura de mijloc a fost pasiva, iar in ceea ce priveste politicile de liberalizare si modernizare urmarite de liderii din Brazilia, China ori India, de acestea au beneficiat membrii lor. Pana in prezent, acestia au avut de-a face cu o revolutie tacuta. Ramane insa de vazut cum vor reactiona.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: