"Consumatorii casnici vor plati lunar cu 1,8 lei pe 100 kWh mai mult, pentru sprijinirea productiei de energie in unitati de cogenerare de inalta eficienta. Nu este vorba de cresterea pretului energiei, ci de un cost suplimentar", au declarat surse din Ministerul Economiei, citate de Mediafax.

Tariful pentru 100 kWh, consumul mediu lunar pe gospodarie in Romania, este in prezent de 40 lei, astfel ca valoarea facturii va creste cu 4,5%.

"De la aprilie, intra in vigoare o noua pozitie pe factura de energie pentru stimularea investitiilor in cogenerarea de inalta eficienta", a confirmat pentru incont.ro Iulius Dan Plaveti, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Oficialul ANRE a adaugat ca pentru cei care platesc energie pe tarif social costul suplimentar de suportat va fi de 1 leu, in timp ce aceia care achita lunar o factura normala (medie) vor plati in plus 2 lei.

"Este vorba despre 18,5 lei pe MWh, adica un pic peste 4% ca si scumpire", a mai spus Plaveti.

Banii colectati vor fi folositi pentru investitii in unitati de productie in cogenerare de inalta eficienta, care consuma mai putine materii prime si emit mai putine noxe. In schimb, costurile de productie sunt mari din cauza tehnologiilor mai scumpe.

Valoarea contributiei este stabilita prin ordin al presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si va fi inclusa in factura lunara la electricitate. Ordinul sefului ANRE va intra in vigoare vineri, 1 aprilie.

Potrivit ANRE, gazele nu se scumpesc de la 1 aprilie si pretul lor va creste "in baza unei strategii pe termen lung".