Franks, FMI: Romania are un potential de crestere economica de 3% pe termen mediu
Potentialul anual de crestere a economiei este de 3% pe termen mediu, dar, pentru ca avansul sa fie sustenabil, Romania trebuie sa majoreze productia, inclusiv prin reintegrarea in piata fortei de munca a romanilor din strainatate, considera sefului misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
In opinia oficialului FMI, desi, pe termen mediu, potentialul de crestere a economiei este de circa 3%, institutia estimeaza ca PIB-ul va avansa cu 3,5%-4% anul viitor si cu circa 4% in 2013.
Pentru a avea o crestere sustenabila pe termen mediu, Franks considera ca cel mai important element este mentinerea stabilitatii macroeconomice.
Al doilea element ca importanta, mentionat de oficialul FMI, este asigurarea cresterii economice prin atragerea de capital, forta de munca si imbunatatirea tehnologiei.
"Sunt multi romani care nu sunt activi pe piata din Romania, multi oameni tineri. Este nevoie sa ii aduceti inapoi", a mai spus Franks in cadrul unui seminar pe teme financiare.
O alta componenta esentiala pentru a avea crestere economica in viitor este imbunatatirea infrastructurii, respectiv drumurile, caile ferate, electricitatea si sistemul de canalizare.
Franks apreciaza ca pentru cresterea capitalului, o componenta esentiala a PIB, ramane cruciala absorbtia fondurilor europene, dar si educatia si trainingul, pentru ca este nevoie de oameni calificati.
Franks: Statul vrea sa vanda pachete de peste 10% din actiunile Nuclearelectrica si Hidroelectrica
Guvernul va vinde pachete de peste 10% din actiunile Nuclearelectrica si Hidroelectrica, astfel ca statul va incasa cateva miliarde de euro din cedarea participatiilor la toate companiile despre care se discuta, a declarat seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, citat de Mediafax.
"In cazul Hidroelectrica si Nuclearelectrica am agreat ca ne vom uita mai tarziu la procentul exact. Semnificativ inseamna in acest caz cu siguranta mai putin de 50%, pentru ca statul vrea sa pastreze o pondere majoritara, dar cred ca trebuie sa fie undeva mai mult de 10%", a spus Franks.
Potrivit oficialului FMI, decizia de vanzare a actiunilor Nuclearelectrica si Hidroelectrica a fost luata dupa ce planul de infiintare a celor doi campioni nationali in energie, Electra si Hidroenergetica, a fost blocat in ultimele luni.
Franks a precizat ca in scrisoarea de la evaluarea precedenta FMI ca a agreat impreuna cu autoritatile sa vina cu un "plan B" in cazul in care strategia privind crearea campionilor nationali va fi blocata.
"Ceea ce am vazut in ultimele luni a fost ca planul A, planul pentru creare a campionilor, a fost blocat, iar acum au fost de acord sa treaca la planul B. O parte din planului B este ca au fost de acord sa privatizeze parti minoritare din Hidroelectrica si Nuclearelectrica", a spus Franks.
Reprezentantul FMI a aratat ca planul B mai prevede si gruparea anumitor companii, dar la un nivel mai mic decat s-ar fi produs in cazul celor doua companii energetice nationale.
Electra trebuia sa incorporeze Nuclearelectrica, complexurile Turceni, Rovinari si Craiova, o parte a Hidroelectrica si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia. In Hidroenergetica trebuiau sa fie incluse termocentralele Electrocentrale Deva si Electrocentrale Bucuresti, o parte a Companiei Nationale a Huilei si restul activelor hidroenergetice.
In ambele cazuri, proiectele de infiintare pentru cele doua societati au fost blocate in instanta.
Prin scrisoarea de intentie catre FMI, Guvernul s-a mai angajat sa vanda pachete minoritare de actiuni la Petrom (10%), Transelectrica (15%), Transgaz (15%) si Romgaz (15%).
FMI a finalizat luni prima evaluare din noul acord. Romania a incheiat in martie un nou acord, de tip preventiv, pentru doi ani, cu o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are la FMI. Acordul va fi insotit de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.
Franks: Cele mai mari 30-40 companii de stat vor avea management privat
Cele mai mari 30-40 de companii cu capital de stat vor avea management privat, iar Guvernul va angaja o firma independenta de resurse umane, cunoscuta pe plan international, care sa asigure o selectie cat mai buna a personalului, a declarat seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, citat de Mediafax.
El a precizat ca, desi FMI monitorizeaza in actualul acord 154 de companii cu capital de stat, nu ar avea sens ca si in celelalte sa fie adus management privat pentru ca ar insemna costuri prea mari pentru acestea.
In ceea ce priveste noile conduceri ale celor mai mari companii, acestea vor putea fi formate fie din cetateni romani sau straini, fie dintr-un mix intre cele doua, scopul final fiind ca acestia sa gaseasca cele mai bune solutii pentru a maximiza profitul.
In urma negocierilor cu FMI pentru incheierea unui nou acord, lista companiilor monitorizate a fost extinsa prin includerea altor noua societati, respectiv Posta Romana, Tarom, Complexul Energetic Turceni, Filiala de Intretinere si Servicii Energetice "Electrica Serv", Electrica Furnizare Transilvania Nord, Oltchim, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, precum si societatile Interventii Feroviare si Telecomunicatii CFR.
Pe lista au fost mentinute Compania Nationala de Cai Ferate CFR, CFR Calatori, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti si Societatea Comerciala Electrificare CFR, fiind insa scoasa Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF).
Romania a incheiat in martie un nou acord, de tip preventiv, pentru doi ani, cu o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are la FMI. Acordul va fi insotit de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.
Pe acelasi subiect: