Intr-un articol amplu despre problemele financiare pe care le intampina mai multe tari din Europa (Romania, Islanda, Spania, Irlanda, Lituania, Grecia) si Statele Unite, Financial Times titreaza ca Romania se confrunta cu un val de contestare publica a masurilor de austeritate, scrie Mediafax.

Masurile de austeritate din Romania, considera jurnalistii britanici, sunt dure chiar si pentru standardele actuale ale Uniunii Europene, dar ministrii au insistat ca fara acest pachet deficitul bugetar va creste la peste 9 procente in acest an, iar Fondul Monetar International (FMI) va fi obligat sa retraga asistenta financiara atat de necesara Romaniei.

Pe de alta parte, agentia chineza Xinhua si cea germana DPA amintesc ca Guvernul roman a adoptat, ieri, o ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal, care extinde baza de impozitare prin introducerea, de la 1 iulie 2010, a mai multor taxe si impozite. Asta pe langa reducerile de salarii si de pensii anuntate deja.

Romania este in prezent intr-o recesiune severa, care a diminuat Produsul Intern Brut al tarii cu 7,1% in 2009, dupa opt ani de crestere, scrie Xinhua, in timp ce DPA subliniaza ca noile masuri nu vor intra in vigoare inainte de decizia Curtii Constitutionale de astazi cu privire la politicile de austeritate ale Guvernului.

Agentia britanica Reuters subliniaza ca firmele controlate de stat - dintre care multe primesc importante fonduri publice si sunt fara profit – trebuie sa vireze 90% din profitul lor bugetului de stat, fata de 50% in prezent, pentru a ajuta coalitia guvernamentala de centru sa controleze deficitul.