Curtea Constitutionala a confirmat ca presedintele Traian Basescu a formulat o sesizare pe acest subiect. Aceasta a fost discutata miercuri, informeaza Mediafax.

Victor Ponta a spus, marti, ca in discutia de aproximativ zece minute pe care a avut-o cu presedintele Traian Basescu luni, inainte de sedinta CSAT, nu a reusit sa il convinga pe seful statului sa mearga el la Bruxelles. Ponta a spus ca, in opinia sa, Romania va avea totusi un mandat de reprezentare comun si echilibrat.

Premierul a declarat pentru Mediafax ca diferendul reclamat de presedintele Basescu la Curtea Constitutionala este intre Presedintie si Parlament, iar judecatorii Curtii pot doar constata existenta unui conflict, care nu poate fi insa solutionat decat prin modificarea Constitutiei.

"Sunt surprins, pentru ca Administratia Prezidentiala tocmai declarase ca nu are niciun conflict cu Guvernul si acum aflu ca a cerut constatarea unui conflict intre presedinte si guvern. In al doilea rand, presedintele nu cu Guvernul trebuia sa ceara conflictul, ci cu Parlamentul; Parlamentul este cel care a adoptat o Declaratie politica referitoare la reprezentarea la Consiliul European, Guvernul nu a facut nimic in acest sens, ci doar a propus Parlamentului, deci conflictul presedintelui este cu Parlamentul, nu cu mine", a spus Ponta.

El a aratat totodata ca, in cazul in care Curtea Constitutionala va constata ca exista un conflict intre puterile statului, atunci, conform Constitutiei si legii, acel conflict trebuie solutionat, lucru posibil insa prin modificarea Constitutiei. "Nu Curtea poate spune cine are dreptate, acel conflict trebuie solutionat prin modificarea Legii Constitutionale", a sustinut Ponta.

El a precizat, din nou, ca acest conflict este intre Presedintie si Parlament, daca presedintele nu recunoaste Declaratia adoptata de catre Legislativ.

Premierul a mai declarat ca miercuri dimineata va merge la Curtea Constitutionala, unde se discuta sesizarea depusa de presedintele Traian Basescu privind reprezentarea la Bruxelles, iar joi va pleca la Consiliul European.

Ponta a spus, intrebat daca va tine cont de decizia pe care Curtea o va adopta miercuri privind reprezentarea la Bruxelles, ca el trebuie sa tina cont de ceea ce a decis Parlamentul.

"Daca Curtea va decide ca exista un conflict intre Parlament si presedinte, nu sunt eu cel care trebuie sa-l rezolv. (...) Guvernul nu se afla in conflict cu presedintele pe aceasta tema. Daca presedintele se declara nemultumit de declaratia Parlamentului, atunci poate sa ceara Curtii constatarea unui conflict intre Parlament si presedinte", a afirmat Ponta.

In urma cu doua saptamani, Parlamentul a adoptat, cu 249 de voturi "pentru", 30 de voturi "impotriva" si doua abtineri, Declaratia propusa de USL potrivit careia primul-ministru, si nu presedintele, trebuie sa prezinte pozitia Romaniei la lucrarile Consiliului European din 28 iunie.

Presedintele Traian Basescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta, in 20 iunie, o scrisoare in care ii atrage atentia ca participarea la Consiliul European fara mandat din partea sefului statului echivaleaza juridic cu o insusire a unei atributii constitutionale a presedintelui.

"Va atrag atentia asupra faptului ca absenta unei aprobari exprese din partea presedintelui Romaniei cu privire la mandatul participarii la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborata cu lipsa delegarii exprese a prim-ministrului in calitate de reprezentant al statului roman va echivala din punct de vedere juridic cu o insusire a unei atributii constitutionale a presedintelui Romaniei de catre prim-ministru", se arata in scrisoarea trimisa de presedinte, potrivit Antena 3.

Ministerul de Externe a transmis, in 20 iunie, la Comisia Europeana componenta delegatiei Romaniei pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care ii include pe primul-ministru Victor Ponta ca sef al delegatiei, ministrul Afacerilor Externe si ministrul Afacerilor Europene, nu si pe presedintele Traian Basescu, anunta premierul Victor Ponta.

Presedintia a trimis Ministerului Afacerilor Externe, inca din 19 iunie, o lista cu componenta delegatiei Romaniei pentru reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie, iar in aceasta, ca sef al delegatiei, era mentionat presedintele Traian Basescu, declara, purtatorul de cuvant al sefului statului Bogdan Oprea.

In 17 mai, presedintele Curtii Constitutionale Augustin Zegrean declara, referitor la reprezentarea Romaniei la Bruxelles, ca la Consiliul European ar trebui sa mearga presedintele, asa cum a facut si pana acum, fapt necontestat de nimeni pana in prezent, precizand ca raspunsul se gaseste in Constitutie.

Pe de alta parte, Zegrean a spus ca, daca ar da un raspuns la aceasta intrebare, nu ar mai putea participa la judecata unei astfel de sesizari catre Curtea Constitutionala. "Raspunsul se gaseste in Constitutie. Seful statului a fost pana acum, nimeni nu a contestat acest lucru, nu stiu de unde a aparut aceasta discutie", spunea atunci Zegrean, raspunzand unei intrebari referitoare la cine ar trebui sa participe la Consiliul European dintre presedinte si premier.

Intrebat daca CC este competenta sa se pronunte pe o asemenea chestiune, Augustin Zegrean a spus ca institutia este competenta sa raspunsa oricarei intrebari legate de dreptul constitutional. "Dar raspunsul il gasiti in Constitutie.Cine vrea un raspuns la aceasta chestiune, il invitam sa citeasca in Constitutie", a precizat Zegrean.

Despre interpretabilitatea articolelor 80, 91 si 102 din Constitutie, Zegrean a spus ca aceasta "da maretia dreptului". "Daca ar fi textele stricte, cu un singur inteles, nu ar mai fi nevoie de Curtea Constitutionala", a adaugat Zegrean.