Evolutia comertului si a creditelor de consum va arata cine iese din criza! Romania se redreseaza mai greu!
"Evolutiile comertului si creditelor de consum in lunile martie si aprilie vor fi primii indicatorii care ne vor arata destul de clar cat de aproape este sfarsitul crizei pentru unele tari si, respectiv, cat de alert va fi ritmul de redresare in cazul statelor care au trecut deja de recesiune", a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a societatii de brokeraj X-Trade Brokers.
"Vanzarile cu amanuntul si creditele de consum sunt semnale relevante intrucat reflecta sau inglobeaza o serie de alti indicatori, intre care increderea in stabilitatea locurilor de munca, puterea de cumparare etc; in lunile martie si aprilie vor disparea alti factori conjuncturali, de exemplu iarna foarte grea din SUA si Europa, care a afectat suplimentar economiile respective, a ingreunat consumul si a «alterat» relevanta acestui indicator pentru revigorarea economica", a punctat Safta intr-un comunicat de presa.
In ceea ce priveste Europa, vanzarile cu amanuntul au scazut in ianuarie in majoritatea tarilor, iar vremea a jucat un rol important, potrivit analistilor. Vanzarile din zona euro au scazut cu 0,3% in volum fata de decembrie si cu 1,3% fata de luna ianuarie a anului trecut.
Legat de Europa Centrala si de Est, trebuie amintita situatia Ungariei, unde vanzarile cu amanuntul au scazut continuu in ultimii trei ani, iar cresterea TVA-ului in vara lui 2009 a alimentat aceasta tendinta.
In sfarsit, Romania a inregistrat o scadere a PIB-ului in ultimul trimestru al anului trecut, scaderea vanzarilor cu amanuntul in ianuarie si cresterea somajului in aceeasi luna, iar in perioada urmatoare ne vom confrunta in continuare cu concedieri masive.
"Tintele pentru anul in curs, un PIB intre 1- 1,5% si o rata a somajului mai mica decat cea inregistrata anul trecut, par a fi mai mult decat ambitioase, mai ales in conditiile in care mecanismele si instrumentele care ar putea fi folosite in acest scop nu se intrevad", a mentionat Victor Safta.
"Harta economica mondiala va fi mai clara la sfarsitul trimestrului al doilea, indicandu-ne nu numai care sunt tarile care au depasit recesiunea, ci si ritmul in care isi vor reveni economiile lor. Din cate se intrevede in prezent, Romania are putine sanse de a se afla atunci in zona statelor care au iesit categoric din criza", a adaugat Safta.