"Nu cred ca Asia este in mod necesar vulnerabila la socurile externe din Europa, dar nu exista nicio indoiala ca ne putem confrunta cu efecte adverse, daca nu putem construi un scut de protectie fata de criza europeana", a spus premierul nipon.

Politicieni din intrega lume sunt ingrijorati ca incapacitatea Europei de a avea o strategie eficienta anti-criza poate afecta si alte economii.

Noda nu a detaliat ce masuri ar trebui sa ia tarile asiatice, dar a spus ca este esentiala cooperarea financiara regionala.

Japonia, China si Coreea de Sud si cele 10 tari din organizatia ASEAN au format un fond de urgenta de 120 de miliarde de dolari, in cadrul Initiativei Chiang Mai, pentru a evita repetarea crizei din 1997-1998.

Pentru a imbunatati protectia fata de incertitudinile mondiale, Coreea de Sud a semnat luna trecuta cu China un acord pentru dublarea valorii unui acord de schimb valutar bilateral, dupa ce a incheiat un acord similar cu Japonia.

Noda a spus insa ca Asia are nevoie de masuri preventive suplimentare. Japonia conduce discutiile privind mijloacele de prevenire a crizei si de introducere, cat mai rapida, a unor noi masuri de evitare a acesteia, la nivel regional, a adaugat oficialul japonez.