Cu toate acestea, opinia publica germana s-a aratat, in mai multe randuri, reticenta sau chiar impotriva salvarii unor state precum Grecia din pragul falimentului. La inceputul lunii noiembrie, o publicatie din Germania cerea un referendum pentru a consulta populatia in legatura cu masurile de salvare a statului elen. "Acum, ajunge! Noi garantam sute de miliarde de euro pentru a salva grecii falimentari, iar acum, ei vor intai sa decida prin referendum daca vor sa faca economii", nota Bild.

Incepand cu anul 1999, cand Germania a trecut de la moneda nationala, marca, la euro, exporturile ei au devenit tot mai competitive, fiind mai ieftine decat cele ale altor state care aderasera la uniunea monetara europeana. Asta pentru ca, la vremea aceea, marca germana era mai puternica decat euro.

Mai mult, de la sfarsitul anilor '90 si pana in prezent, balanta comerciala a Germaniei, ca pondere in raport cu PIB-ul, a trecut de la un deficit redus la un surplus puternic, potrivit celui mai recent raport al Bancii Centrale Europene (BCE), citat de The New York Times.

Astfel, bancile de la periferia zonei euro au ales sa-si incredinteze lichiditatile unor banci germane. In graficul de mai jos se poate urmari evolutia depozitelor catre bancile nemtesti fata de cele ale PIGS (Portugalia, Irlanda, Grecia si Spania), in perioada 2002-2011. Cifrele sunt exprimate in miliarde de euro.

Citeste continuarea pe www.gandul.info.