Berlinul a trimis un semnal de flexibilizare a pozitiei sale, intransigente in mod obisnuit, cu privire la reformele necesare pentru consolidarea competitivitatii economiei grecesti in plina criza. 

"Pot sa imi imaginez ca vom discuta din nou termenele limita" pentru aplicarea programului de reforme negociat de Atena cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International in schimbul salvarii sale financiare, a declarat ministrul german de externe, Guido Westerwelle

El a subliniat ca Grecia a cunoscut o "paralizie politica in ultimele saptamani din cauza alegerilor". "Cetatenii normali nu trebuie sa fie victime, in special cei care au sportat deja taieri drastice", a apreciat Westerwelle, adaugand ca nu exista "alta cale in afara reformelor". 

In Belgia, fostul ministru de finante Didier Reynders a afirmat, de asemenea, ca exista "o marja de dialog posibila cu privire la termenele de punere in aplicare" a memorandumului incheiat intre Atena si creditorii sai. 

"Europenii trebuie sa insoteasca grecii catre cresterea (economica), este nevoie de disciplina dar si de speranta", a adaugat ministrul francez de finante, Pierre Moscovici

Guvernul britanic s-a declarat, la randul sau, dispus sa colaboreze cu viitorul cabinet grec, "indiferent care va fi acesta". 

Liderii europeni, care nu isi ascund preferinta pentru liderul dreptei Antonis Samaras, s-au vazut mai linistiti dupa victoria acestuia in fata liderului stangii radicale Alexis Tsipras. Samaras pare in masura sa formeze, impreuna cu trei partide proeuro, un Guvern de uniune nationala. 

Cancelarul german Angela Merkel l-a sunat rapid pentru a-l felicita pentru "rezultatul sau bun". Ea a declarat ca "pleaca de la principiul ca Grecia isi va respecta angajamentele europene". 

Linistit dupa aceste rezultate care indeparteaza spectrul iesirii Greciei din zona euro, Eurogrup "asteapta ca institutiile de creditare sa revina in Grecia imediat ce noul Guvern va fi instalat (...) si sa se pregateasca pentru o prima examinare a situatiei tarii, in cadrul unui al doilea plan de ajutor". 

FMI a anuntat, de asemenea, ca este "pregatit sa discute cu noul Guvern" grec, in timp ce presedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy si cel al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso au promis sa ajute Atena.

"Vom continua sa sustinem Grecia", au declarat ei intr-un comunicat comun difuzat de la Los Cabos (Mexic), unde va incepe luni un summit al sefilor de stat si de guvern din G20.