In privinta inflatiei, Draghi se asteapta ca indicatorul sa ramana in acest an peste tinta de sub 2% a BCE.

"Rata inflatiei se va mentine probabil peste 2% in 2012. Riscurile legate de perspectivele economice vor exista in continuare, dar vedem semne de revenire a increderii in euro", a afirmat Mario Draghi intr-o conferinta de presa sustinuta dupa ce BCE a mentinut dobanda de politica monetara la minimul record de 1%.

Comentariile lui Draghi sunt cu siguranta indraznete. BCE este increzatoare ca criza a fost evitata, iar atentia institutiei revine asupra inflatiei, a declarat James Nixon, analist la Societe Generale in Londra.

Criza datoriilor afecteaza cresterea economica in zona euro si face bancile reticente sa dea imprumuturi.

Dupa ce a acordat bancilor imprumuturi pe termen de trei ani in valoare de peste 1.000 de miliarde de euro, BCE se confrunta cu cresterea pretului petrolului care alimenteaza inflatia intr-o perioada in care cel putin sase din din cele 17 state din uniunea monetara se afla in recesiune.

BCE a marit estimarea referitoare la inflatie la 2,4%, de la nivelul de 2% anticipat in decembrie.

Economia zonei euro s-ar putea contracta cu 0,1%, comparativ cu prognoza precedenta, a unui avans de 0,3%. "Cele mai recente date confirma semnele de stabilizare a economiei zonei euro, desi perspectiva este inca expusa riscurilor de scadere. Privind in viitor, ne asteptam ca economia zonei euro sa isi revina treptat pe parcursul anului", a spus Draghi.

Cresterea economica se va accelera la 1,1% in 2013, iar inflatia va incetini la 1,6%, potrivit estimarilor BCE.