Deutsche Welle: Presiunea externa ar putea ajuta Romania sa faca reforme
In presa de limba germana s-au scris in ultimele ore destule randuri despre blocarea accesului in spatiul Schengen al Romaniei si Bulgariei. Concluzia pare a fi una generala: mentinerea presiunii externe ar putea ajuta la efectuarea reformelor necesare.
Publicatia austriaca Die Presse consemneaza incapacitatea ministrilor de interne europeni de a se intelege cu privire la aderarea Bucurestiului si Sofiei, astfel incat liderii UE vor trebui sa aplaneze ei insisi tensiunile generate de respingerea propunerii de compromis avansata de polonezi, aceea de a elimina in etape controalele la frontiere pentru romani si bulgari.
Cotidianul austriac aminteste si verdictul Comisiei Europene vizand progresul insuficient realizat de Romania si Bulgaria in vederea unei justitii si administratii functionale.
Ziarul scoate in evidenta si pozitia echivoca a Austriei, in aceasta chestiune. Guvernul de la Viena s-a declarat de acord cu aderarea in etape a celor doua tari, dar, data fiind atitudinea foarte critica a opiniei publice austriece, n-ar dori sa para ca sprijina cu voce tare integrarea in Schengen a Romaniei si Bulgariei, scrie Mediafax.
Frankfurter Allgemeine Zeitung semnaleaza ingrijorarea care ar fi fost provocata Olandei si Finlandei de eventualitatea ca, in absenta controalelor la frontiere, in spatiul Schengen sa patrunda "bande de raufacatori din estul Europei". "Nu e intamplator ca tocmai Olanda si Finlanda au blocat preluarea in spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei. Ambele Guverne sunt nevoite sa tina cont, daca vor sa supravietuiasca, de partide populiste de dreapta eurosceptice", comenteaza ziarul din Frankfurt.
Cotidianul precizeaza ca argumentul potrivit caruia cele doua tari au indeplinit conditiile tehnice necesare aderarii nu este suficient si face trimitere la ultimul raport al Comisiei Europene, care a constatat ca Romania si Bulgaria inca mai au lacune in domeniul combaterii "unei coruptii sistematice si a crimei organizate". In concluzie, Frankfurter Allgemeine Zeitung comenteaza ca mentinerea presiunii externe ar putea ajuta la efectuarea reformelor necesare.
Suddeutsche Zeitung noteaza ca "razboiul lalelelor continua", intr-o referire la blocarea importurilor de flori din Olanda in Romania, pe motiv ca exista nereguli in documentele care insotesc aceste transporturi si ca plantele ar putea contine o "bacterie periculoasa".