"Refuzul de a admite Romania si Bulgaria va avea un impact practic redus sau chiar inexistent pentru majoritatea cetatenilor celor doua tari, care pot calatori fara dificultati in Uniunea Europeana, dar reprezinta o lovitura politica pentru cele doua guverne, care sunt sensibile in privinta considerarii lor drept tari de categoria a doua", scrie ziarul american.

Disputele publice privind imigratia in Europa incep sa slabeasca sprijinul pentru Spatiul Schengen chiar si in tari care fac deja parte din zona de libera circulatie.

"Danemarca a anuntat ca intentioneaza sa reia controlul pasapoartelor la granita, iar refugiatii care au plecat din nordul Africii au provocat o disputa intre Franta si Italia", adauga cotidianul.

"Preocupata de temerile privind intensificarea imigratiei dinspre sud, Uniunea Europeana le-a spus celor mai noi membri ai sai, Romania si Bulgaria, ca vor mai avea de asteptat" inainte de aderarea la Schengen, apreciaza New York Times.

Romania si Bulgaria afirma ca au indeplinit standardele tehnice necesare pentru aderarea la Schengen, insa Finlanda si Olanda au apreciat ca acestea nu sunt suficiente. Cele doua tari intentioneaza sa readuca subiectul in discutia summitului UE din octombrie, insa modificarea deciziei este putin probabila inaintea publicarii, in februarie, a urmatorului raport privind progresele realizate de Romania si Bulgaria, adauga publicatia din State.

Citeste si:

CEO-ul HP, inlocuit de fosta presedinta eBay. Cine este femeia care l-a indepartat pe Apotheker dupa 11 luni de mandat

Basescu: Imi asum, ca sef de stat, esecul aderarii la Schengen