Planul B al Romaniei pentru a scapa de granita cu Ungaria. Cum putem adera totusi la Schengen
Pe loc repaos pentru Romania si Bulgaria. Intrarea noastra in Schengen, care ar insemna disparitia granitelor catre vest, este amanata pentru februarie 2012. "Nu e rau", dau de inteles autoritatile de la Bucuresti. Practic, speranta moare ultima, in conditiile in care finlandezii, si mai ales olandezii, ne-au spus si astazi, verde in fata, ca nu ne vor in acest spatiu de libera circulatie.
Decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen se amana pentru o data neprecizata, dupa ce presedintia poloneza a UE nu a supus votului Consiliului JAI de joi acest subiect.
Ministrul finlandez de interne, Paivi Rasanen, considera ca nivelul de pregatire al Romaniei si Bulgariei pentru aderarea la Schengen ar putea fi reevaluat in 2012.
Finlanda doreste ca, inainte de adoptarea unei decizii privind intrarea in Schengen, sa vada Bulgaria si Romania facand progrese suplimentare in combaterea coruptiei si imbunatatirea sistemului judiciar. "Exista loc de imbunatatire a situatiei in cele doua state", a declarat Rasanen.
"Dar chiar si fara aderare, cetatenii din Bulgaria si Romania pot inca sa calatoreasca in Europa conform cu principiul libertatii de miscare", a mai adaugat Rasanen.
Presedintia poloneza a UE a amanat votul, incercand sa evite in acest fel o decizie negativa.
Presedintia poloneza poate, din punct de vedere procedural, sa ceara organizarea unui "tur de masa" - procedeu prin care fiecare stat membru isi exprima opinia pe tema aderarii celor doua tari la Spatiul Schengen.
Olanda a anuntat explicit ca se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen.
Presedintia poloneza nu a riscat un eventual vot negativ deoarece in acest caz s-ar fi pus problema reluarii unei parti semnificative a procedurii juridice cel putin la nivelul Consiliului si, posibil, si al Parlamentului European. Subiectul aderarii va fi introdus pe ordinea de zi a viitorului Consiliu European, de la jumatatea lunii octombrie.
Planul B al Romaniei
Romania are un plan B in dosarul Schengen. Oficialii de la Bucuresti iau in calcul inclusiv o actiune la Curtea Europeana de Justitie. Sa nu uitam insa nici de solutia de compromis, agreata de Germania si Franta, care ar vrea ca noi si bulgarii sa aderam in trepte: in prima faza cu frontierele maritime si aeriene, ulterior cu cele terestre.
Primul efect al aderarii Romaniei la Schengen este disparitia granitei cu Ungaria. Astfel, romanii nu ar mai fi opriti in nicio vama Schengen si nu-i vor mai fi verificate actele sau bagajele. Teoretic ar beneficia si de mai multa credibilitate daca ar incerca sa se angajeze in occident. Practic ramane la latitudinea fiecarui stat.
Citeste si:
Basescu: “Finlanda este deranjata de tigani, Olanda, de justitie”