De ce are nevoie Romania ca sa iasa din recesiune?
Pentru ca Romania sa-si poata majora rata de crestere potentiala a PIB pe termen lung este nevoie de o liberalizare a pietei muncii, de reforma pensiilor si de ameliorarea absorbtiei fondurilor europene, considera Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, scrie Business Magazin.
Croitoru a facut diferentierea intre rata de crestere potentiala pe termen lung, situata la circa 2,9% in prezent, fata de 5-6% inainte de criza, si cea pe termen scurt, care s-a redus la mai putin de 1%, avand in vedere ca structura economiei s-a schimbat, ca si conditiile de competitivitate de care are nevoie acum Romania pentru iesirea din recesiune si o crestere sanatoasa.
Din acest punct de vedere, ideea ca Romania ar trebui sa ajunga la aceeasi structura a economiei ca UE este gresita, apreciaza consilierul guvernatorului BNR.
Ponderea agriculturii in PIB este de 7%, fata de 1,7% in UE, a industriei de 26,4%, fata de 18,1% in UE, iar cea a serviciilor de 55,7%, fata de 73,9% in UE.
"Nu foloseste la nimic sa incercam sa ajungem la aceeasi structura ca in Vest; aceasta este o idee a anilor '70. Ceea ce e de dorit este specializarea, identificarea acelor domenii unde putem fi cel mai competitivi", afirmat Lucian Croitoru.
In astfel de conditii, liberalizarea pietei muncii si reforma sistemului de pensii ar facilita mobilitatea si reocuparea fortei de munca din sectoarele care au cazut (constructii, industriile legate de consumul final intern) spre cele care au piata, sustine Croitoru, iar absorbtia mai buna a fondurilor europene ar suplini insuficienta fluxurilor de capital straine, care au disparut sau s-au reorientat spre alte zone mai rentabile de la inceputul crizei pana acum.
Citeste continuarea pe www.businessmagazin.ro!
Pe acelasi subiect: