Grecia are cea mai mare datorie de stat din UE, de 165,3% din PIB la sfarsitul anului trecut, la polul opus situandu-se Estonia, cu 6% din PIB, potrivit datelor prezentate astazi de Eurostat, preluate de Bloomberg.

Romania, cu 33% din PIB, este pe locul patru in UE in randul tarilor cu cele mai mici datorii de stat ca procent din productia economica, precedata de Estonia, Bulgaria (16,3% din PIB) si Luxembourg (18,2% din PIB).

La nivelul zonei euro, datoria publica a ajuns la 8.215 miliarde euro la finele anului trecut, iar deficitul bugetar a scazut la 4,1% din PIB, de la 6,2% din PIB in anul anterior.

In UE, datoria de stat a urcat anul trecut la 10.421 miliarde euro, reprezentand 82,5% din PIB, de la 80% din PIB in 2010.
Deficitul bugetar al UE a scazut totodata de la 6,5% din PIB la 4,5% din PIB.

Tarile din zona euro trebuie sa finanteze cea mai mare parte din programele de salvare a Greciei, Irlandei si Portugaliei, catre care s-au locat fonduri totale de 386 miliarde euro.

Temerile ca Spania si Italia ar putea fi nevoite sa ceara de asemenea imprumuturi externe au impins in sus dobanzile platite de cele doua tari.

"Traiectoriile diferite ale datoriilor tarilor din zona euro cristalizeaza procesul de divergenta dintre periferia si centrul regiunii, mai ales dintre Germania si restul regiunii", comenteaza pentru Bloomberg Silvio Peruzzo, economist la Royal Bank of Scotland, in Londra.

Italia avea la finele anului trecut o datorie de stat de 120,1% din PIB, a doua din UE, in timp ce datoria Spaniei a urcat de la 61,2% din PIB la 68,5% din PIB, reflectand atat deficitul ridicat, cat si stagnarea economiei.

Pe de alta parte, datoria Germaniei a scazut de la 83% din PIB la 81,2% din PIB. Numai cinci tari din zona euro au avut la sfarsitul anului trecut datorii publice echivalente cu sub 60% din PIB - Estonia, Luxembourg, Slovenia, Slovacia si Finlanda.

Costul acordurilor de bailout pentru Grecia, Irlanda si Portugalia variaza de la 1% din PIB in cazul Maltei la 0,8% din PIB in cazul Germaniei, Italiei si Spaniei, respectiv 0,7% din PIB pentru Franta, mai reiese din rapotul Eurostat.

Irlanda a inregistrat anul trecut cel mai mare deficit bugetar din UE, de 13,1% din PIB, fata de o tinta de 10,4% din PIB convenita in acordul de finantare cu FMI si Comisia Europeana.

Cele mai scazute deficite bugetare au fost inregistrate in Finlanda (0,5% din PIB), Luxemburg (0,6%) si Germania (1%), iar singurele state care au raportat excedent la bugetul de stat sunt Ungaria (4,3% din PIB), Estonia (1%) si Suedia (0,3%).